Kolumnit

Kolumni: Täysin pimeää touhua pyöräteillä, valot ovat edelleen pyöräilyn pimeä luku

Ihminen on ainakin amerikkalaistietojen mukaan käynyt Kuussa, mutta edelleenkään kaupasta myytävissä polkupyörissä ei ole ajovaloja pakollisena varusteena.

Otsikko on vapaa lainaus 1970-luvulla ilmestyneestä mainiosta Pyöräilijän kirjasta. Kirjoittajat ihmettelivät samaa kuin minä tässä ja nyt, yli 40 vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen on tullut napadynamoita ja varsinkin halpoja ledilamppuja, onneksi edes niitä. Mikä tahansa killutin on parempi kuin ei mitään.

 

Irtonaiset ledilamput hukkuvat ja hajoavat helposti, vanhanaikainen dynamo on tehoton vinkuja ja etupyörästä voimansa ottavia napadynamoita taas on lähinnä vain harvoissa uudehkoissa mummopyörissä. Onneksi on edes niissä.

Ei pitäisi olla ylivoimaista polkupyöränvalmistajille luoda systeemi, joka toimii.

Täysin pimeät kamikaze-pyöräilijät asettavat joka kerta henkensä alttiiksi liikenteessä. Pelkät pinnaheijastimet saattavat pelastaa risteyksissä, jotka ovat pyöräilijöille vaarallisimpia. Samaan tapaan toimivat rengasheijastimet ja huomioliivit, jotka ovat valoisallakin ehdottomat.

 

Liikenteessä kaiken pitäisi perustua johdonmukaisiin sääntöihin ja niiden yhdenmukaiseen noudattamiseen. Hiljattain linjattiin, että otsalamppu riittää polkupyörän ajovaloksi. Se oli hyvä päätös, mutta myös pyörään tarvitaan valo, koska se on ajoneuvo.

Tehokas otsalamppu valaisee hyvin, kun se kääntyy pyöräilijän katseen suuntaan. Lampun pitäisi kuitenkin olla mieluiten kypäräkiinnikkeessä, joita on vain tosiharrastajilla. Kääntyillessään usein liian kirkas valo häikäisee muita kulkijoita.

Kiitos: napsu tai pari pois, te tuhannen ja yhden lumenin sankarit.

 

Ehkä oudoimpia kummajaisia ovat “takavalo edellä” vastaan viilettävät fillaristit.

Punainen valo kuuluu tietysti taakse ja lisäksi sen pitää palaa yhtenäistä valoa.

Vilkkuva punainen tai räikeä vihreä ovat hyviä huomion herättäjiä, mutta se on liikenteessä vain asian itsekäs puoli.

Kuka arvaa pimeyden keskellä suhteellisen korkealla vastaan killuvan vihreän valoilmiön lähestyväksi pyöräilijäksi?

Jos taas näen pimeydessä punaista, en tosiaankaan heti tajua, että joku tulee taas “perse edellä” vastaan. Ajatelkaapa huviksenne sama valojen sekamelska autoiluun.