Kolumnit

Kolumni: Toinen näkökulma MM-filmaajiin – voittavat kusipäät ovat hyviä joukkuepelaajia

Itsekin Kolmosessa jalkapalloileva ystäväni esitti taannoin kuolemattoman ajatuksen vahdatessamme Mestarien liigan pudotuspelejä espanjalaisessa baarissa. Televisiossa pyöri Leicester Cityn ja Sevillan välinen neljännesvälierä.

Espanjalaisseura ei ollut Madridissa kovassa huudossa. Sevillan ranskalaislaituri Samir Nasrin filmaamiset, pikkusikailut ja tuomarille itkemiset aiheuttivat paikallisissa lähinnä päänpyörittelyä ja p:llä alkavia, joskin sävyltään melko maltillisia solvauksia.

Kaverini esitti tämän inspiroimana aforismin, jonka olen huomannut olevan erittäin pätevä viimeistään näiden jalkapallon MM-kisojen aikaan.

– On hyviä ja huonoja kusipäitä. Voittavat kusipäät ovat hyviä kusipäitä, loput ovat oikeita kusipäitä, sanoi nykyään kaupallisessa mediassa työskentelevä ystäväni.

Sevilla hävisi Leicesterille kuin ihmeen kaupalla. Oli selvää, että Samir Nasri oli häviävä eli huono kusipää. Voittavaan kategoriaan määriteltiin tuoreeltaan tuolloin Chelseassa pelannut Diego Costa ja hänen Real Madridissa pelannut maajoukkuetoverinsa Sergio Ramos.

 

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä esitti sunnuntain Tulosruudussa huolensa videotuomareista huolimatta edelleen todella yleisestä, jopa lisääntyneestä filmaamisesta, rikkeiden liioittelusta ja muista koiruuksista. Hän sanoi kuitenkin hyvin olennaisen asian.

– Voiton hinta on niin kova, että pelaajat ovat valmiita tekemään epämiellyttäviä asioita voiton eteen, Hyytiä ymmärsi huijareita.

Koska urheilussa vain parhaat palkitaan, häviäminen ei kannata. Ja kuten esimerkiksi talouselämässä ja politiikassa, huijaaminen on tavalla tai toisella alan tapa. Se pitää vain osata tehdä oikein.

Olisi sinisilmäistä sanoa, että jossakin urheilulajissa ei huijattaisi esimerkiksi käyttämällä dopingia tai höynäyttämällä erotuomareita. Moni voittaja huijaa, jopa MM-suosikki Ranskan kultapoika Kylian Mbappé. Moni huijari voittaa, kuten pyöräilylegenda Lance Armstrong.

 

Jalkapalloa seuratessa, jos jossain, on oppinut, miten jotain voi yhtä aikaa sekä vihata että ihailla suunnattomasti. Portugalin puolustaja Pepe, Uruguayn hyökkääjä Luis Suárez ja Brasilian ihmishyrrä Neymar ovat loistavia ”lentämään tutkan alla”, huijaamaan, mutta välttämään sanktiot.

Esimerkiksi Pepe kuuluu lähes jokaiselle vihatuimpien jalkapalloilijoiden listalle, joita jalkapallosivustot ovat julkaisseet viime vuosina. Portugalilainen tunnetaan likaisesta pelityylistään, mutta hän otti ensimmäisen ulosajonsa seitsemään vuoteen toukokuussa Turkin cupin välierässä.

Yksi asia Pepessä, Suárezissa, Neymarissa, Ramosissa ja Mbappéssa erottaa heidät tavallisista huijareista, kusipäistä sekä jalkapalloilijoista: menestys. Kun heidän joukkueensa yleensä voittaa, kannattajat voivat tuomita heidän tekonsa, mutta ovat salaa tyytyväisiä, että nämä uhraavat oman kunniansa joukkueen hyväksi.

He ovat verrattomia joukkuepelaajia, mutta raivostuttavia vastustajia. He ovat voittavia kusipäitä.