Kolumnit

Kolumni: Tottumus on tietynlaista laiskuutta

Kodinkoneen hajoaminen aiheutti kriisin keittiössämme.

Mikroaaltouunin ketteryyden vaihtuminen pakon edessä paistinpannuun ja kattilaan tuntui aluksi toivottoman hitaalta vaihtoehdolta saada lämmitettyä ruokaa lautaselle.

Vaihtoehtoinen tapa kierrättää eiliset päivälliseineet vielä tänään lounaaksi tai kiehauttaa pikapuuroa aamupalaksi toimii kyllä, mutta vaatii hitusen enemmän aikaa kuin mihin on totuttu. Sähköhella toki on käytössä, joten ei ruoan lämmitystä sentään puuvajasta tarvitse meilläkään aloittaa.

Muutaman päivän totuttelun jälkeen tilanteeseen alkaa tottua. Kotiruoanlaittaja miettii jo jääkaapin ovea avatessaan, millaista ja mitä ruokaa on helpointa tarvittaessa lämmittää uudelleen ilman mikroaaltouunin säteitä.

Suurin osa perheestä yrittää myös kokoontua ruokapöytään samaan aikaan, eli silloin kun sitä juuri uunista nostettua laatikkoa tai kattilassa kiehuvaa keittoa on tarjolla. Joka päivä tämä ei tosin mitenkään onnistu, joten lämmitysniksejä tarvitaan edelleen. Toki sitä voileivälläkin pitkälle pärjää.

Vähitellen olen alkanut miettiä, tarvittaisiinko tätä kodin kiireisen arjen pelastajana esiteltyä konetta keittiössä ollenkaan. Mikrouunin käyttötarkoitus yksinkertaisimmillaan on ruoan ja juomien lämmitys ja niihin puuhiin löytyy kyllä muutkin konstit. Varsinaiseen ruoanlaittoon tai grillaamiseen en ole uuniani koskaan käyttänyt, vaikka siihenkin edistynyt tekniikka antaisi mahdollisuuksia. Eräilläkin muovitarvikekutsuilla olen jättänyt silikonivuoat hankkimatta, koska mieleeni ei ole juolahtanut paistaa kuivakakkua muualla kuin tavallisessa uunissa.

Mikroaaltouunit ovat tulleet kuluttajamarkkinoille 1960-luvulla, mutta ne yleistyivät vasta 1980-luvulla.

En itse edes muista koska olen viimeksi käynyt keittiössä, jossa ei mikrouunia olisi. Taitavat muistot olla isovanhempieni keittiöistä 40 vuoden takaa. Tosin heillä ei ollut apunaan sähköliesiäkään eikä vesijohtovettä.

Tottumus on tietynlaista laiskuutta. On helppoa työntää kulho tai kuppi mikrouunin uumeniin pyörimään. Ei tule tiskiinkään sitä kattilaa tai pannua, jota liedellä tarvitaan.

Mutta entäs se itse mikrouuni, se vietiin kodinkonehuoltoon. Vähän lohduttaa, että edes joku kone on sentään vielä korjattavissa.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic