fbpx
Kolumnit

Kolumni: Trendit ovat vain vanhoja viisauksia

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Muotia on kiertotalous, eettisyys ja tiedostava syöminen. Jos haluat olla oikein trendikäs, juot tislattua alkoholitonta viinaa ja alat kasvattaa kukkia, jotka voit myöhemmin heittää salaattisi kyytipojaksi.

Nyt pitää ajatella positiivisesti ja jakaa söpöjä mietelauseita seinille. Jos joskus tekee mieli kiristellä hampaita tai manata, pitää muistaa mindfulness ja facebookin somat kissavideot. Synkkyys tarttuu ja sehän se vasta kamalaa on.

Hulluksihan tässä tulee, jos rasittavien töiden päälle pitäisi vielä suorittaa rentoutumista ja tietoista läsnäoloa.

Suomalaisilla on pitkät rentoutumisen perinteet. Perjantaihutikka on riittänyt meille mielen nollaajaksi sukupolvesta toiseen.

Jos oikein jurppii, suomalainen lämmittää saunan, ottaa ongen tai ilmaiseksi saamansa ämpärin mukaan ja painuu pöpelikköön.

Harmitus haihtuu, kun saa olla muutaman tunnin yksin ilman puhumisen ja toisaalta myös sitä alituisen kuuntelemisen pakkoa.

Kyllä joskus pitää saada olla yksin ja rauhassa oli se trendikästä tai ei.

Minusta on huomaamattani tullut muodikas, sillä suosin kierrätystä, konmaritan ja yritän suitsia ruokahävikkiä.

Meillä kierrätetään muovit, lasit ja vaatteet sekä syödään jääkaapin jämäruokia jo toisessa polvessa. Äitini käytti vanhentuneen juuston ja leivänkannikat hyödykseen leivonnassa, eikä siinä ollut kyse mistään nousevasta trendistä, vaan säästäväisyydestä.

Minä puolestani opettelin juuri paistamaan jämäriisiä ja huuhtelemaan yli-ikäisen lihan. Oli yllätys, kuinka paljon syömistä jääkaapista löytyi vielä viimeisen myyntipäivän jälkeenkin.

Trendeissä on loppujen lopuksi kyse vain vanhoista viisauksista.

Tiedostava syöminen on sitä, että kokoonnumme koko perhe syömään yhteisen pöydän ääreen ilman, että katsomme samalla televisiota, läppäriä tai kännykkää. Positiivisuus kantaa ilman söpöjä kissavideoita tai näennäisviisaita mietelauseitakin. Mindfullnessia on rauhoittuminen ja keskittyminen kuuntelemaan sitä, mitä toisella ihmisellä on sydämellään.

Maailmassa on loppujen lopuksi vain kourallinen kokonaan uusia asioita.

Menot