fbpx
Kolumnit

Kolumni: Uskollisuus mitataan jääkiekkokatsomossa – Jos mies kannustaa lempijoukkuettaan viimeiseen sekuntiin, pidä hänestä kiinni

Miten kaiken sen optimismin ja tunteenpalon, joka jääkiekko-otteluun kuuluu, saisi vietyä kotiin, pohtii Lännen Median Ulla Jäske.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Onko ketään niin optimistista henkilöä kuin jääkiekkomatsia selostava suomalainen mies? Tuskin. Korkeintaan toinen mies, joka istuu jääkiekkokatsomossa. Urheilu tekee ihmisestä tunteellisen. Jos mies kuvaisi tunteidensa kautta elävää naista, sana olisi höperö tai jopa hysteerinen.

 

Kun peli alkaa ja Suomi tekee maalin, selostaja saattaa sanoa ääni toivoa täynnä: tätä se uneni tarkoitti.

Mies siis saattaa kertoa koko suomalaisen tv-katsomon edessä edellisyön unensa ja käyttäytyä täysin höperösti, kun maali syntyy. Ja kun vastapuoli tekee maalin, hiljenee selostajan ääni vähäksi aikaa surusta. Silti äänestä kuuluu, että mies ei ole menettänyt toivoaan. Selostaja uskoo viimeiseen kuuteen sekuntiin asti, että Suomi kyllä voittaa. Jos Suomi ylipäätään on häviöllä.

Samanlainen fiilis on katsomossa. Tunteet näytetään suoraan ja peittelemättä, päässä on peruukkeja ja kasvoilla meikkiä. Eivät miehet häpeile kyyneleitä tai kaverin halailua tv-kameroiden edessä.

Miten kaiken sen optimismin ja tunteenpalon, joka jääkiekko-otteluun kuuluu, saisi vietyä kotiin?

 

Kun kaikki tunteensa purkanut mies saapuu kotiin, muuttuu hän taas jähmeäksi ja puhumattomaksi. Sen täytyy tarkoittaa sitä, että jossain on vikaa; eikö mies ole onnellinen muualla kuin urheilutapahtumassa?

Mitä seuraisi, jos mies käyttäytyisi samalla tavalla kotona? Jos hän innostuisi, kun puoliso saa tehtyä kotiaskareen, joka tälle tasa-arvojaon mukaan kuuluu? Mies ilostuisi ja laulaisi kannustuslaulun ja halaisi onnellisena puolisoaan.

Tottahan se kannustaisi puolisoa tekemään parhaansa. Miehensä haukkumisen sijaan hän kertoisi parhaalle ystävälleen, minkälainen merkitys omalla kannustusjoukolla on hänen jaksamiseensa.

Onnellinen vaimo tekisi luonnollisesti saman miehelleen. Hän kannustaisi miestään, joka puolestaan tekisi oman osuutensa talousaskareista. Puhumattakaan siitä, mitä makuuhuoneessa voisi tapahtua. Kumpikin kannustaisi toista viimeiseen sekuntiin asti. Ja jos toiminta päättyisi epätoivotulla tavalla, pariskunta halaisi toisiaan yhteinen harmitus mielessään.

Mutta kumpikaan ei enää seuraavalla kerralla muistelisi menneitä, sillä toivo voittoon ja menestykseen ei häviä. Jokainen jääkiekkomatseissa käyvä sen tietää.

Eikä kumpikaan edes haaveilisi puolison vaihtamisesta. Kuka nyt lempijoukkuettaan vaihtaisi; kerran Hifki-fani, aina Hifki-fani.

 

Jos nainen miettii tulevan miehensä uskollisuutta, kannattaisi lähteä miehen mukaan joukkuepelikatsomoon. Jos mies kannustaa kumpaakin joukkuetta tasapuolisesti, voi miehen jättää katsomoon yksin huseeraamaan. Jos taas mies kannustaa omaa lempijoukkuettaan viimeiseen sekuntiin asti, vaikka edessä olisi murskatappio, niin miehestä kannattaa pitää kiinni.

Menot