fbpx
Kolumnit

Kolumni: Valheilla on lyhyet jäljet luonnonsuojelussakin

Kuva: Pekka Rautiainen

Iltalehti julkaisi joulupäivänä kirjoituksen Dragon Miningin Valkeakosken Kaapelinkulman kaivoksesta. Otsikon mukaan yhtiö on kertonut, että se tyhjentää kaivoksen ennen kuin viranomaiset ehtivät käsitellä valitukset.

Lehden kirjoitusta levitettiin ilman kritiikkiä. Jopa itseään niin sanottuina laatulehtinä pitävät julkaisut lainasivat otsikkoa. Populistiset poliitikot, kärjessä Ville Niinistö (vihr.), haistoivat verta.

Kaivoksesta tehtiin eduskuntakysely. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö laativat raportin Kaapelinkulman kaivoksen luvista.

Tietoja syötti Luonnonsuojeluliiton kaivosasiantuntija Jari Natunen. Iltalehden kirjoituksessa annettiin ymmärtää, että Dragon Mining -kaivosyhtiöllä ei ole lupia, mutta se voi tyhjentää kaivoksen ennen kuin viranomaiset käsittelevät luvat. Huudettiin, että Dragon Mining kikkailee ja käyttää hyväkseen Suomen viranomaisten hitautta.

Joku antoi julkisuuteen vähintään harhaanjohtavia tietoja. Niistä tehtiin johtopäätöksiä, jotka menivät entistä enemmän metsään.

Ministeriöiden selvitys kertoo, että Kaapelinkulman kaivos sai ympäristöluvan vuonna 2011. Lupamääräyksiä tarkistettiin vuonna 2015. Kummastakaan päätöksestä ei valitettu ja luvat ovat lainvoimaisia.

Viranomaisen lainvoimaisen luvan voi purkaa tai saada uuteen käsittelyyn ylimääräisellä muutoksenhaulla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusta kaivoksen luvista ei ole käsittelyssä. Sen sijaan aluehallintovirastolle on tehty aloite kaivoksen ympäristölupien uudesta käsittelystä. Virasto ei nähnyt perusteita asian uuteen käsittelyyn. Tästä päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Kikkailua ovat harjoittaneet muut kuin Dragon Mining. Maan Ystävien raportti “Kullanhimoinen lohikäärme” ehkä antaa selityksen siihen, miksi vain joistakin luvista on valitettu. Raportin mukaan Pirkanmaan Luonnonsuojelupiiri valitti kaivospiiritoimituksesta. Jos toimitus olisi hylätty, kaivosyhtiö olisi joutunut käynnistämään koko kaivoshankeen uudelleen uuden kaivoslain pykälien mukaisesti.

On ymmärrettävää, että kaivokset herättävät paikallisesti vastustusta. Ympäristönsuojelua ei kuitenkaan edistä, jos julkisuuteen levitetään väärää tietoa.

Menot