fbpx
Kolumnit

Kolumni: Veronpalautus viimeistä kertaa joulun vararahastona

Tänään on monella ennenaikainen joulu, kun veronpalautukset kilahtavat tileille.

Palautuksia saa noin 3,6 miljoonaa suomalaista, joista lähemmäs miljoonalla palautus on yli tuhat euroa. Monella palautukset on jo myös ennakkoon budjetoitu jouluostoksiin, joita nyt voi kiirehtiä tekemään.

Jos on tottunut laskemaan joulubudjettinsa veronpalautusten varaan, nyt on korkea aika ryhtyä suunnittelemaan tulevaa. Verotus muuttuu niin, että ensi vuonna palautukset maksetaan useimmille jo elokuussa tai hieman myöhemmin syksyllä.

Jos rahat ovat sellaista sorttia, etteivät ne paljon tilillä viihdy, ovat ne ensi vuonna haihtuneet jo taivaan tuuliin ennen kuin on jouluostosten aika.

On siis syytä keksiä jokin muu tapa säästää rahaa joululahjaostoksiin.

Moni säätää veroprosenttinsa tarkoituksella niin, että verokauden päättyessä on mieluummin luvassa palautusta kuin mätkyjä.

Osa jopa maksaa ihan tarkoituksella liikaa veroja ja käyttää veronpalautuksia eräänlaisena säästönä, vaikka ne eivät välttämättä kovin hyvä säästämiskeino olisikaan.

Verohallinnon käsissä rahat toki ovat hyvässä turvassa. Sieltä niitä ei saa pois ennen määräpäivää, vaikka kuinka anoisi.

Lisäksi viime vuosina pankkitilien talletuskorot ovat olleet käytännössä täysin olemattomia, joten rahat ovat myös siinä mielessä olleet Verohallinnon tileillä jopa pankkia paremmissa käsissä.

Verohallinto sentään maksaa palautuksille korkoa 0,5 prosenttia.

Sitä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi palautusten määrällä pitäisi rehennellä tai niistä pitäisi repiä isoja otsikkoja.

Perimmiltäänhän kysymys on heikosta ennakointikyvystä eli siitä, ettei verovelvollinen oli osannut tai halunnut säätää veroprosenttiaan oikealle tasolle.

Varsinkin säännöllistä kuukausipalkkaa nauttiva pystyy varsin hyvin arvioimaan tulonsa ja mahdolliset verovähennyksensä niin, että palautus tai jäännösvero jää pieneksi.

Ennalta-arvaamattomien ja kovin epäsäännöllisten tulojen kohdalla ennakointi on vaikeampaa, mutta useimmiten todella suuret palautukset tai mätkyt kertovat joko ymmärtämättömyydestä tai viitseliäisyyden puutteesta.

 

Lue myös: Yli puolet suomalaisista saa tänään iloiset terveiset verokarhulta — Veronpalautuksina kilahtelee tileille ennätykselliset 2,9 miljardia euroa

Menot