Kolumnit

Kolumni: Viranomaisten rekisterit ovat vastuuttomia

Kuva: Pekka Rautiainen

Trafi julkaisi netissä ajoneuvojen omistajien ja haltijoiden henkilötiedot. Tietojen avulla oli mahdollista yhdistellä vaarallisesti suomalaisten henkilökohtaisia tietoja.

Viranomainen altisti suomalaiset henkilötietovarkauksille, loukkasi yksityisyyttä ja antoi vihamieliselle tiedustelulle aineiston Suomen kansalaisista. Kun tietojen levittämisestä nousi kohu, Trafi sulki kokonaan palvelunsa.

Trafi sivuutti yksityisyyden suojan, henkilörekisterilain ja EU:n tietosuoja-asetuksen. Se tuijotti tiukasti omaa tehtäväänsä (napaansa) ja rekistereidensä käyttöä. Trafin menettely kertoo viranomaistemme yleisestä asenteesta.

Eräät muutkin viranomaiset ovat jääneet itse teossa kiinni leväperäisestä rekistereiden hoidosta. Poliisin epäiltyjen rekisteristä Epristä löytyivät muun muassa F1-kuljettaja ja Venäjän presidentti. Jeesus Nasaretilainen ja suomalaiset eivät välttämättä tiedä, onko heidätkin merkitty rekisteriin ja mitä se merkitsee.

Epri korvataan uudella Potilla, jota käyttävät poliisin lisäksi Tulli, Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja Suojelupoliisi. Kuka on vakuuttunut?

Käräjäoikeudessa syytetään poliisijohtoa tietolähderekisteristä. Puolustuksen lausuntojen mukaan kukaan ei ole vastuussa siitä, että rekisteri laiminlyötiin.

Julkisoikeudellisia rekistereitä halutaan lisää, vaikka nykyistenkään hallinto, tiedot ja vastuut eivät ole kunnossa.

Joulukuun alussa perintäyhtiö Lowell (entinen Lindorff) aiheutti sadoille suomalaisille aiheettoman maksuhäiriömerkinnän. Julkisuudessa on ollut tietoja, että merkinnät ovat olleet eräille ihmisille katastrofaalisia.

Lowell on ilmoittanut korjaavansa merkinnät. Se ei ole luvannut maksaa korvausta ihmisille vahingoista.

Maksuhäiriötietojen rinnalle halutaan luottorekisteri, johon kirjattaisiin suomalaisten kaikki velat. Rekisterin perustamista selvittäneen professori Erkki Kontkasen mukaan rekisteriä tarvitaan. Hän näki kuitenkin rekisterin perustaminen paljon ongelmia, jotka on ratkaistava.

Kontkasen selvitys ei antanut selvää vastausta, kuka valvoo rekisteriä, kuka vastaa sen virheistä ja kuka maksaa korvaukset vahingoista. Oikeusvaltiossa ei saa olla yhtään henkilörekisteriä, jossa nämä asiat eivät ole kristallin kirkkaita.