fbpx
Kolumnit

Kolumni: Yksiselitteisesti ja jyrkästi väärin

Kuva: Pekka Rautiainen

Silloin opin ajamaan kovaa polkupyörällä.

En enää muista niiden naapurikoulua käyneiden veljesten nimiä, joita epämääräisesti pelkäsin, koska heillä oli tapana huudella perääni jotakin isääni liittyvää.

Hämärästi muistan, että kysymys oli jostakin metsästykseen liittyneestä ylisukupolvisesta riidasta.

Kiusaamisesta ei silloin puhuttu, vaikka sitähän tuo oli. En tietenkään kertonut kenellekään. Varauduin vain tappeluun kahta vastaan.

Kiusaajiltani ovat hävinneet (jo aikoja sitten) kasvot, ääni ja lopuksi nimetkin. Ei enää ahdista. Lähes 50 vuotta siinä menikin.

Aina ei tarvitse tapahtua mitään järisyttävää. Riittää, kun on riittävästi kateutta ja aivan tavallista kotoperäistä kusipäisyyttä. Se taas on ilmeisen periytyvä ominaisuus.

Kiusaamisella on yhä epämääräisen iljettävät muotonsa ja se jättää jälkeensä pahoinvointia ja sanatonta ahdistusta.

Vanhemmat varovat edelleenkin ottamasta lapsensa kiusaamista esille, koska pelkäävät, että siitä koituu kahta kauheampia seurauksia. He ovat varovaisuudessaan pitkälti oikeassa, valitettavasti.

Otin tällä samalla palstalla kantaa joskus vuosia sitten koulukiusaamiseen. Siitä joutui heti lehden ilmestymisaamuna kärsimään lapseni, eikä minunkaan tarvinnut työpaikallani kauan huutoreaktiota odottaa. Siitä on noin 20 vuotta. Onkohan mikään muuttunut? Tänne vaan kaikki risut ja männynkävyt.

Hoetaan erilaisuuden ymmärtämistä, kun pikemminkin pitäisi sanoa, että kaikkien ei todellakaan tarvitse tulla toimeen kaikkien kanssa.

Todistelutaakka on edelleen uhrilla, mikä on yksiselitteisesti ja jyrkästi väärin. Kiusatulla ei ole mitään velvollisuuksia kiusaajaansa kohtaan, ei mitään. Ketään ei pidä pakottaa paiskaamaan kättä kiusaajansa kanssa.

Koulussa aivan liian monet joutuvat yrittämään vain yhtä asiaa: selviämään hengissä päivästä toiseen.

Tehdään kyselyitä ja selvityksiä, sitten hetken kauhistellaan ja virallisella taholla päätetään perustaa Kiva koulu tai jokin muu julkista omaatuntoa rauhoitteleva järjestelmä. Sitten on kaikki muka hyvin.

Ei koulussa tarvitse olla kivaa. Riittää pitkälle, että siellä ei kenenkään tarvitse pelätä.

Menot