Kolumnit

Kommentti: Ei joulua ilman laulua – Sävel hoitaa sielua

Kuva: Pekka Rautiainen

Se on täällä, vihdoin, joulu. Hyvässä lykyssä taivas kruunaa juhlatunnelmaa leijuttaen keveitä lumikeijusia auringonsäteiden lomassa.

Tämä juhla ei pääse yllättämään, ei edes vauhdikkainta työnarkomaania. Punaisena hehkuvaa majakkaa kohti eteneminen alkaa innokkaimmilla jo juhannuskokon hiilloksen hiipuessa.

 

Netin ihmealustalta löytyy mahdollisuus testata, millaisten jouluihmisten joukkoon kuuluu. Oletko Joulun Ihme, tonttu, enkeli vai lumiukko?

Testin mukaan Joulun Ihme ei ole Jeesus-lapsi, vaan puoli vuotta joulua puuhaava, joululaulujen tahtiin elävä ja jouluherkut omin pikku kätösin itse laittava sielu. Lumiukko ei joulusta piittaa piirunkaan vertaa.

Minä olen muka Joulun Ihme, vaikken suinkaan ole ostanut ensimmäistä joululahjaa toukokuussa enkä rallatellut joululauluja kesästä lähtien. Siivouksenkin ulkoistin enkä edes jaksa paistaa Kuninkaallisia piparkakkuja, niitä pöytään taikinana liimautuvia.

 

Tunnustan: alan kaivata joululauluja jo adventtina. Ne tuovat valon pimeään. Ne synnyttävät iloa, pirteyttä, kutkuttavaa hauskuutta, rauhaa ja toivoa ihan ilman sanoja, kuten musiikki aina.

Kun rallattelee toisella kotimaisella huippupirteää Räven raskar över isen tai Reippahasti käypi askeleet pääsee kummasti kiinni kurjiinkin maustekaapin siivouksiin ja joulukorttien kirjoitteluihin. Illansuussa on mukava mietiskellä ja kuunnella Pähkinänsärkijää tai antaa hartaan Jouluyö, juhlayön hoitaa yksinäisyyttä ja surua.

 

Moni näkee punaista, kun kuulee joulumusiikkia marketeissa lokakuulta lähtien. Se puna ei taida olla toivottua ostohalukkuutta virittelevää joulunpunaa. Markkinoinnin ammattilaiset hyödyntävät uskomattomia vaikutuksia, joita musiikilla on ihmisen vireyttä, huomiokykyä, käsitteellistä ajattelua, muistia, tunteita ja liikkeitä sääteleviin aivoalueisiin.

Tutkimukset selittävät, miksi laulu Enkeli taivaan herättää pikkulapsen joulumielen. Ei taida olla sukupolvea, joka ei olisi laulanut sitä kuusijuhlassa ennen kuin pääsi kirmaamaan joululomalle. Harras laulu virittää muistipolut, mutta ilman sanojakin sävelmä rauhoittaa.

Tänään aktivoin aivoratoja: sytytän kynttilän ja huoneessa soi Lehmän joulu. Tunnemyrsky nimeltä Joulu käynnistyy.

Päivän lehti

7.8.2020