Kolumnit

Kommentti: "Inhimilliset virheet" vihdoin historiaan – ja jalkapallo kiittää

Kun Suomessa ja suurimmassa osassa Euroopan huippusarjoja saadaan vielä ”nauttia” tuomarivirheistä, puhe inhimillisten virheiden kuulumisesta jalkapalloon on onneksi siirtynyt historiaan. Jalkapallon MM-kisoissa on ensimmäistä kertaa käytössä käytännössä kaikista muista palloilulajeista tutut videotarkistukset.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA toi VAR:it (video assistant referee) mukaan turnauksiinsa viime vuonna Maanosaliittojen cupissa eli Confederations Cupissa. Kokeilu oli louhikkoinen, mutta onnistunut. Confederations Cupista muistetaan tapaukset, joissa videoita jäätiin kelaamaan useampaan otteeseen, ja silti tuomioita saatiin väärin. Esimerkiksi Kamerun–Saksa-ottelussa erotuomari Wilmar Roldán ajoi kentältä väärän kamerunilaisen.

FIFA on onnistunut kehittämään hivenen videotarkistusprotokollaa. Tarkistuksiin ei mene enää tuhottomasti aikaa, ja tuomari pääsee nyt itse nopeasti VAR-koppiin kentän laidalle katsomaan valmiiksi leikattua kuvaa. Videotuomarit ratkaisevat riketilanteet jo pelin jatkuessa.

Kun VAR-järjestelmä on ollut käytössä muun muassa Italian ja Espanjan liigoissa hyvällä menestyksellä, pelaajatkin osaavat ottaa sen positiivisemmin vastaan.

Fakta on, etteivät videotuomarit tee erotuomarista edelleenkään konetta, joka saa joka tilanteen oikein. Videokuvasta voi yhä saada väärän tilannekuvan.

Faktaa on myös se, että videoapu vähentää kriittisiä virheitä. Erotuomarin ei tarvitse hätiköidä, kun videotuomarit voivat paikata. Pelin pitämiseksi dynaamisena videolta voi tarkistaa vain peliin ratkaisevasti vaikuttavia tilanteita, kuten ulosajoon tai rangaistuspotkuun johtavia rikkeitä ja maalitilanteita.

Lauantaina päästiin vihdoin todistamaan oikeuden toteutumista videotarkastusten ansiosta kahdessa MM-ottelussa, kun Ranska ja Peru saivat rangaistuspotkut VAR-tuomiolla.

Vaikka Diego Maradonan jumalan käsi ja Geoff Hurstin haamumaali ovat osa MM-kisojen ikuista tarua, jokainen jalkapallon ystävä, etenkin pelaajat, haluavat varmasti, että peli pysyy reiluna ja pääosassa virheiden varastamatta huomiota.

Pitää vain toivoa, että myös UEFA älyää korvata jalkapallokentän turhimmat henkilöt, maalituomarit, videotuomareilla ensi kauden Mestarien liigassa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic