Kolumnit

Kommentti: Likainen työ henkilöstölle – Riihimäen luottamushenkilöt väistävät velvollisuutensa

Kuva: Pekka Rautiainen
Arno Juutilainen

Riihimäen kaupunki ilmoitti yt-neuvottelujen jälkeen, ettei kaupungin henkilöstöä irtisanota. Neuvotteluissa sovittiin muista miljoonasäästöistä.

Virkamiesjohto ja henkilöstö sopivat asiakasmaksujen korotuksista ja palvelujen leikkauksista. Säästöjä tehdään esimerkiksi lakkauttamalla nuorisotalo, sulkemalla liikuntapaikkoja ja koulurakennus, korottamalla liikuntapaikkamaksuja, vähentämällä vanhustenhuollon kotikäyntejä sekä nostamalla sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja.

Työntekijöiden edustajilla on oikeus ja velvollisuus tehdä irtisanomiset korvaavia esityksiä yt-neuvotteluissa. Riihimäen tapahtumat haiskahtavat kuitenkin siltä, että henkilöstöä käytettiin keppihevosena leikkauksille ja maksujen korotuksille.

Vaaleilla valittujen valtuutettujen pitäisi päättää kunnissa palveluista ja asiakasmaksuista. Kun Riihimäen kaupungin johto sopi niistä henkilöstön kanssa, luottamushenkilöt asetettiin selkä seinää vasten. Heidän on vaikea tehdä muuta kuin tanssia toisten säveltämien rytmien tahdissa.

Kuntien taloudellinen tilanne on katastrofaalinen. Useiden vakavaraisina pidettyjen kuntien tulot eivät viime vuonna riittäneet edes juokseviin menoihin. Kunnat ovat saamassa uusia kalliita tehtäviä ja velvoitteita, vaikka valtiolla ja kunnilla ei ole rahaa nykyisiinkään menoihin.

Kuntien pitäisi luopua investoinneista, joilla niiden rakenteita ja ympäristöämme kehitettäisiin. Sen lisäksi niiden pitäisi karsia rajulla kädellä ennestäänkin heikkoja sote-, kulttuuri-, koulutus-, liikunta- ja virkistyspalveluja. Tämän likaisen työn monet kuntapäättäjät siirtävät mielellään muille.

Kun Riihimäen kaupunginvaltuutetut siirtävät päätöksenteon kaupungin työntekijöille, he väistävät mandaatin ja moraalisen velvoitteen, jonka ovat äänestäjiltä hankkineet. He myös antavat henkilöstön siirtää ongelmat asiakkailleen.

Jos yritysten yt-neuvotteluissa voitaisiin tehdä samanlaisia päätöksiä kuin Riihimäen kaupungilla, ei niissä olisi viime vuosina tarvinnut irtisanoa kymmeniätuhansia työntekijöitä. SSAB Europen työntekijät olisivat viime vuoden lopulla voineet sopia työnantajansa kanssa, ettei henkilöstöä tarvitsekaan lomauttaa. Olisi päätetty, että Suomen energiaverot lasketaan kilpailijamaiden tasolle.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic