Kolumnit

Korona ei näy kursseissa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jos uuden koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume leviäisi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, Yhdysvallat ja euroalue painuisivat taantumaan ja maailmantaloudesta leikkautuisi 1 100 miljardia, ennakoi yksi talousennuste.

Shokki maailmantaloudelle olisi raju, mutta onneksi lyhytaikainen, sillä toipuminen alkaisi nopeasti, ennusteen laatinut konsulttiyhtiö laskeskelee.

Lukujen, hahmotelmien ja ennusteiden perusteella on hieman erikoista, ettei koronavirus ole heilutellut pörssikursseja. Yleensähän markkinoilla pelätään aina jotain; brexitiä, Italian velkapommia, Yhdysvaltain presidenttiä tai Saksan talouden hiipumista.

Ikään kuin tällä kertaa kaikki olisi toisin? Vaan kun ei todennäköisesti ole.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen on liittynyt samaan hämmästelijöiden kerhoon.

Puttonen kirjoitti, että viime syksynä olisi voinut esittää villin skenaarion: maailman toiseksi suurimmassa – ylivelkaantuneessa – maassa lähtisi leviämään virus, mikä hyydyttäisi matkustamisen Aasiassa, pakottaisi sikäläiset ihmiset kotiin ja sekoittaisi globaalit alihankintamarkkinat, mutta pörssireaktio tähän kaikkeen olisi nolla.

Kuka olisi uskonut Puttosta? Tuskinpa kukaan.

Jos koronavirus ei onnistu sotkemaan pörssi-ilottelua, pystyykö siihen nollakorkojen aikakaudella mikään? Kokonaiskuvaa kannattaa ainakin nyt miettiä, niin kuin aina.

Maailman ehkäpä kuuluisin ja menestynein sijoittaja Warren Buffett kerää yhtiölleen käteistä, eikä ole tehnyt ainakaan kovin merkittäviä lisäsijoituksia. Aika ei ilmeisestikään ole oraakkelin mielestä otollinen.

Lisää tietoa Buffettin mietteistä voi itse kukin hakea tänään, kun Berkshire Hathawayn kuuluisa vuotuinen sijoittajakirje julkaistaan.

Maailman menestyneinkin osakesijoittaja tietysti erehtyy joskus. Jos hän ei osta, ehkä hän on väärässä.

Silti hiukan hirvittää, kun Iltalehti kertoo, miten kaksinkertaistat rahasi kuudessa vuodessa. Haluatko vaurastua vähäisellä ajankäytöllä, lehti kyselee. Uudelle osakesäästötilille voi päätyä myös sijoituksia, joiden arvo on puolittunut. Veroedut eivät siinä tilanteessa paljon lämmitä.

Asiasanat

Menot