fbpx
Kolumnit

Korona on nyt vienyt kaikkien huomion, mutta muut kriisit eivät ole kadonneet minnekään

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Muistatteko, kun Australian maastopalojen arveltiin olevan se vuoden 2020 juttu, josta vuosikymmenen alku jäisi historiaan?

Itkin, kun näin videoita palovammoja saaneista koaloista, joita pelastajat kantoivat turvaan. Koalojen kärsimys unohtui kuitenkin pian mielestä, kun Kiinasta alkoi kantautua uutisia tartuntataudista, joka tultaisiin tuntemaan covid-19-viruksena.

Alkuvuodesta niin koululaiset kuin poliitikotkin vielä protestoivat päästöjä vastaan. Sittemmin koronakriisi vei kansalaisten ja päättäjien huomion.

Maaliskuun toisella viikolla teippasin ilmastolakkoa varten valmistamaani kylttiä ikkunaani, kun suuri ilmastomielenosoitus jouduttiin perumaan. Kirosin koronaa, en suinkaan viimeistä kertaa. Lapset ja nuoret pysyivät kevään poissa koulusta, mutta eivät ilmastolakon vaan etäkoulun takia.

Ilmastokriisin taakse muodostunut kansanliike joutui yhtäkkiä väistymään uuden globaalin uhan tieltä. Samoin kesäkuussa Pride joutui ottamaan takasijan kun Black Lives Matter -liike valtasi kadut ja sosiaalisen median. Kun useampia tärkeitä asioita tapahtuu samanaikaisesti, ne vievät väistämättä tilaa toisiltaan.

Katastrofit eivät kuitenkaan odota toistensa päättymistä ennen iskemistään. Tämä nähtiin viimeksi Libanonissa, jossa Beirutin räjähdys vei jo valmiiksi finanssikriisin, korruption ja koronan takia heikon maan polvilleen. Metsäpalot ovat riehuneet jälleen ilmiliekeissä Kaliforniassa, Siperiassa ja Portugalissa. Mauritiuksella on julistettu hätätila öljykatastrofin vuoksi.

“Pienet” katastrofit ovat pandemian keskellä menettäneet uutisarvoaan. Yhden kriisin ollessa näin lamaannuttava, ei muiden kriisien hoitamiseen ole jäänyt energiaa.

Kun Sanna Marin muodosti hallituksen, tavoitteena oli edelläkävijyys ilmastotoimissa. Prioriteetit muuttuivat, kun ylitöitä on jouduttu painamaan koronatilanteen kanssa. Vaikka korona heitti kurvipallon hallituskaudelle, on Marin pitänyt ilmastotavoitteita kunnioitettavan hyvin esillä.

Kansalaisten olisi syytä tehdä samoin ja ylläpitää painetta ilmastotoimien eteen. Korona ei tarkoita ettei ilmastokriisistä voisi – ja pitäisi – puhua. Aion itse kaivaa keväisen lakkokylttini esiin, sillä ympäristö ei odota.

Menot