fbpx
Kolumnit

Korona vei koiran päivälevon – ja se meidän aamu-unet

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ensin Iines alkoi läähättää. Stressihormoni kohosi maaliskuun lopulla selvästi normaalista poikkeaviin lukemiin.

Sitten se tottui koronan kotiin tuomaan laumaansa ja uskalsi rauhoittua unilleen myös päivisin.

Kun korona-arkea oli kestänyt reilun kuukauden, vanha koira alkoi ottaa uusia vapauksia. Se alkoi hyppiä aamuisin sänkyymme – ei suinkaan herättääkseen meidät, vaan tullakseen koisimaan aamu-unet välissämme.

Aluksi se oli hauskaa ja suloistakin. Mutta kun hyppy sänkyyn aamu aamulta aikaistui ja koira alkoi vaatia pääsyä tyynylle ja venytteli välissämme poikittain, hommalle oli pantava stoppi.

Ainoa, joka aamuöisin sängyssämme nukkui, oli koira.

Koronakevät oli tehnyt yhdeksänvuotiaasta cockerspanielistamme läheisriippuvaisen.

Emme ole yksin. Ylen haastattelema eläintenkouluttaja Tuire Kaimio kertoo, että korona on muuttanut lemmikkien päivärytmin. Kissat ja koirat ovat tottuneet lepäämään yksin ollessaan, mutta nyt ne eivät ole enää kotona yksin.

Toinen oire on lisääntyvä eroahdistus. Aikuinenkin koira saattaa alkaa kaivata omistajiaan, jos se on kuukausien ajan tottunut näiden jatkuvaan huomioon.

Rauhoittumiseen ja yksinoloon liittyvät rutiinit on opeteltava uudelleen – ihan samoin kuin uuden pennun kanssa: vähitellen, mutta päättäväisesti.

Ensimmäisenä aamuna meillä ei nukkunut kukaan. Koiran reitti makuuhuoneeseen oli teljetty, joten hän vikisi ja ulisi portin takana puoli viidestä lähtien.

Muutaman päivän kuluttua este poistettiin, ja koira yritti tietysti vanhaa temppuaan eli sänkyyn hyppäämistä. Se totteli kuitenkin poistumiskäskyä eikä kokeillut onneaan enää samana aamuna uudestaan.

Tätä kesti noin viikon.

Nyt olemme nukkuneet jo jonkin aikaa ilman koiramaisia lähestymisyrityksiä.

Jos vanhankin koiran kanssa on totuttelemista, voin vain kuvitella, millainen prosessi on koronakeväänä pennun hankkineissa perheissä.

Pysykää lujina ja muistakaa, että myös pentukoira tarvitsee sosiaalisia kontakteja kodin ulkopuolella.

Menot