Kolumnit

Viikon vinkki: Heittäkää raapustelija bussin alle – Milloin olet viimeksi keskustellut ihmisen kanssa?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Koska olet viimeksi keskustellut ihmisen kanssa? Siis ihan oikean, verta ja lihaa olevan, ihmisen kanssa?

Viime viikkoina se on tapahtunut pääsääntöisesti virtuaalisesti. Joillekin se on tuonut lohtua tuskalliseen itsekseen olemiseen.

Kaikkien tilannetta koronarajoitukset eivät kuitenkaan ole muuttaneet mitenkään, Suomi on täynnä erakkoja omasta tahdostaan.

On yhteydenpitoa tai ei, niin valtaosalle kotiin eristäytyminen määrittelemättömän pitkäksi ajaksi on täyttä myrkkyä, vaikka eihän se siltä tietenkään aluksi tuntunut.

Se näkyy jo: ihmisten hermot ovat kiristyneet tappiin ja osalla vähän ylikin. Olemme tiukkapipoisempia kuin koskaan. Siihen on syynsä.

Ehkä nyt olisikin juuri se oikea aika alkaa tutustua jälleen itseensä ja alkaa kiinnittää huomiota omaan ulosantiinsa.

Lehdessä julkaistu kollegani kriittinen kommentti (ei siis artikkeli) koulumaailmasta poiki kritiikkiä. Provosoitumista oli odotettavissa. Somesta palauteryöppyä lukiessani en kuitenkaan voinut muuta kuin hämmästellä.

Joukossa oli myös fiksua argumentointia, mutta ei läheskään sillä volyymillä, millä sitä vaadittiin ”toimittelijalta”. Ärhäkkä kommenttitulva kohdistui asian sijaan henkilöön.

Kuppi oli mennyt nurin. Osa ei edes halunnut muuta kuin iskeä takaisin, vyön alle, nopeasti ja kovaa. Osa sen toki teki myös tarkoituksella aika läpinäkyvästi. Mikäköhän seuraava vaihe on? Väkivalta lopettaa… (valitsemasi sana tähän).

Koska ihmiset ovat laumaeläimiä, on someraivoon helppo lähteä mukaan. Yhdeltä somettajalta tuli oikein suositus ”heittää kyseinen raapustelija bussien alle”.

Totta kai soppaan vedettiin mukaan koko ”alamäessä oleva” lehti.

Te, jotka niin peräänkuulutatte asiallisuutta (eli teidän ajatuksianne ja näkökulmaanne tukevia kirjoituksia), jauhatte asiasta niin, että alkuperäinen, kenties järkevä, ajatuksenne unohtuu. Tällä en tietenkään tarkoita kaikkia kommentoijia. Vain teitä, jotka tiedätte, keitä tarkoitan.

Raivo sumentaa ajattelun. Siinä mielentilassa eivät täsmennykset, perustelut tai eriävät ajatukset nappaa. Silloin lynkataan verenmaku suussa.

Koska olet viimeksi keskustellut ihmisen kanssa?