fbpx
Kolumnit

Kotihoidossa tehtiin koronakeväänä oivallus, jonka liikuntakyvytön vanhus kertoi jo 16 vuotta sitten

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vuonna 2004 liikuntakyvytön Marita Söderström makasi kotiinsa tuodussa hissisängyssä yhdettätoista vuotta.

80-vuotias Söderström halusi tulla hoidetuksi kotonaan Helsingin Haagassa, palvelutalo ei tullut kysymykseen.

Sängyssä viettämiensä vuosien aikana Söderström piti tarkkaa kirjanpitoa. Hän merkitsi ylös jokaisen luonaan poikenneen hoitajan.

Kun Helsingin Sanomat kävi haastattelemassa Söderströmiä, oli muistivihkoon juuri merkitty hoitaja numero 547.

“Yöt menevät Maritalta usein pohtiessa ja joskus pelätessäkin, kuka tai millainen hoitaja mahtaa astua aamulla ovesta sisälle”, jutussa kerrottiin.

Syntyi Vuoden juttuna palkittu 547 hoitajaa, mutta syntyi myös muuta: julkinen keskustelu kotihoidon tilasta.

Lähes 16 vuotta jutun julkaisun jälkeen, koronakeväänä 2020, Riihimäen kaupunki julkaisi tiedotteen. Sen yhtenä alaotsikkona oli “Kotihoidosta voisi tehdä henkilökohtaisempaa”.

Kotihoidossa on tiedotteen mukaan totuttu siihen, että yhden asiakkaan luona saattaa käydä kuukaudessa useita eri hoitajia. “Tällä pyritään tehokkaaseen resurssien käyttöön ja joillekin työntekijöille jatkuva vaihtelu lisää mielekkyyttä”.

Korona-aikana asiakaskohtaista hoitajien määrää on vähennetty. Asiakkaan luona on käynyt vain 5–6 hoitajan rinki. Kotipalvelussa onkin mietitty, voisiko mallia toteuttaa myös koronan jälkeen.

”Tässä mallissa suhde asiakkaan ja hoitajan välillä on syvempi. Työntekijän ei tarvitse joka käynnillä perehtyä uuden asiakkaan elämään ja tarpeisiin, eikä asiakkaan perehdyttää työntekijää”, kotipalvelun esimies Janne Yrjölä toteaa tiedotteessa.

Riihimäkeläisten oivallus palautti mieleeni Marita Söderströmin.

Kotihoidon hoitajapulasta, kiireestä ja vaihtuvista asiakassuhteista on viimeisen 16 vuoden aikana kirjoitettu kilometrikaupalla juttuja. Huolta on kannettu niin, että kaikella sillä huolella olisi varmasti täyttänyt useammankin ehtyneen kaivon.

Joskus tulee mieleen, että hoitajat ja hoidettavat vaihtuvat, mutta asiat eivät varsinaisesti muutu. Vain termeistä tulee ytimekkäämpiä.

Tiesittekös, että sillekin on keksitty oma terminsä, kun vanhus ei saa riittävästi tarvitsemaansa apua? Silloin puhutaan hoivaköyhyydestä.

Menot