Kolumnit

Kotivara on arkista varautumista – Kotivaraa tarvitaan, jos esimerkiksi kauppaan ei päästä.

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Pikatalvi yllätti viikonloppuna. Kasvimaan päällä onkin nyt lunta! Ja minä kun olin rapistellut siemenpussit esille. Oikeasti olen kotipuutarhurina auttamattomasti myöhässä. Pitkän itämisajan tai vankan taimivaiheen tarvitsevat kasvit olisi pitänyt kylvää jo alkuvuodesta, eikä suinkaan haihatella niiden perään näin maaliskuussa.

Kasvimaa ja hyötykasvien kasvattaminen on hauskaa, mutta hyvän sadon sattuessa juurekset ja marjat ovat myös osa niin sanottua kotivaraa.

Kotivaraa eli kotona olevaa ruoan ja juoman määrää on moni varmasti miettinyt nyt koronaviruksen takia. Jos en oikeasti voisi tai saisi käydä kaupassa muutamaan päivään tai peräti viikkoon, niin miten perheeni pärjäisi? Kiinassa oleva kummityttöni hankki kotiinsa kerralla kuukauden ruokatarvikkeet. Eikä suotta.

Kotivaraa tarvitaan, jos esimerkiksi kauppaan ei päästä. Varautua kannattaa vaikka pitkän sähkökatkon takia, ei vain omien tai muiden sairauksien.

Kotitalousjärjestöt kuten esimerkiksi Martat ohjeistavat näppärästi tässäkin asiassa. Suositus kotivarasta on käytännössä ruokaa ja vettä 72 tunniksi eli kolmeksi vuorokaudeksi.

Mikään erillinen hätävarasto kotivara ei ole, vaan tuotteita on käytettävä, etteivät ne vanhennu. Kaksi vuotta sitten viimeisen käyttöpäivänsä ohittanut hernekeittopurkki tai tomuttunut vehnäjauhopussi eivät ole sitä parasta kotivaraa. Järkevä ihminen siis tarkastaa kotivaransa säännöllisesti ja käyttää tuotteita aina sieltä vanhimmasta päästä.

Martat neuvovat keräämään kotivaran sellaisista elintarvikkeista, joita muutenkin arjessa käytetään. Sähkökatkoja ajatellen on hyvä miettiä, saako ruokaa laitettua keittämällä tai paistamalla kenties sähkön puuttuessa. Puuhella on tällaisessa tapauksessa aivan parasta kotivaraa.

Kotivaraa olevien elintarvikkeiden tulisi säilyä huoneenlämmössä, joten pullotetut mehut ja vesi sekä erilaiset säilykkeet sopivat kotivararuoaksi. Näkkileipä, korput, riisi tai hiutaleet säilyvät hyvin. Listan kärjessä ovat myös lääkkeet.

Perheen eläinjäseniä ei saa unohtaa, vaan kotivaraan kuuluvat lemmikkienkin ruoat.

Vesi on tärkein kotivara. Juotavaksi vettä tarvitaan kaksi litraa vuorokaudessa. Kanisteri pullovettä on kaikille hyvä kotivara.