Kolumnit

Kriisiviestintä kaupungin vakavasta taloustilanteesta näyttää haasteelliselta - Miksi räväkämpää kielenkäyttöä pelätään?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupungin kärki tiedotti tiistaina Hämeenlinnan ensi vuoden talousarviosta. Valittu sävy on vähintäänkin maltillinen eikä kriisiviestinnän henki haise.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) päätti tiedotustilaisuuden osuutensa lauseeseen: ”Kaikki on mahdollista. Yhdessä.”

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan kaupunki on ”haasteellisessa tilanteessa”.

 

Ihan ystävällisesti nyt kysyn: miksi räväkämpää kielenkäyttöä pelätään?

Eikö se voisi herätellä niitäkin, jotka vielä epäilevät kaupungin varmasti kipeidenkin säästöpäätösten tarpeellisuutta?

Niin, säästöjähän ne selvitettävät tasapainotustoimenpiteet myös ovat.

Milloin muuten säästäminen muuttui kirosanaksi? Aikoinaan se oli jopa hyve.

 

Kaupungin nettisivuilla budjettitiedotteen otsikko on: ”Hämeenlinna kohtaa kuntatalouden haasteet yhteistyöllä ja avoimesti”.

Sivujen Hallinto ja talous -kohdassa Kenakkala hymyilee ohuesti. Vieressä on iso otsikko ”Kohti visiota”.

Hiukan alempaa, otsikon ”Talous tasapainossa” takaa, löytyy tietoa kaupungin tämän vuoden budjetista ja lause: ”Tilikausi on budjetoitu tasapainoon, mutta sisältää lukuisia riskejä.”

Kiitos riskien mainitsemisesta.

 

Ennusteen mukaan Hämeenlinnan vuosikate on tänä vuonna ensimmäistä kertaa nykykirjanpidon historiassa negatiivinen. Kaupunki siis joutuu ottamaan syömävelkaa selvitäkseen tämän vuoden normaaleista menoista.

Verotulot ovat pysyneet viimeiset viisi vuotta käytännössä samana, ilman että palveluita olisi juuri vähennetty tai laatua heikennetty.

Kaupungin talouden tilanne on niin vakava, että korjausliikkeitä on välttämätöntä tehdä heti.

Tuo kaikki voi olla kritisoitua kamreerikieltä, mutta nuo sitaatit ovat budjettiesitystekstissä, jonka kaupunginhallitus on jo yksimielisesti hyväksynyt.

 

Pelkoa voi olla, että ylenmääräinen huolipuhe lamauttaa toimimasta. Mutta eiköhän tuo tilanne ole aika kaukana.

Virkamiesten on valmisteltava virkavastuulla, poliitikkojen on päätettävä poliittisella vastuulla. Kaupunkilaiset aktivoituvat omalla tavallaan. Vain asiaton henkilöön käyvä hyökkääminen hiljennettäköön.