Kolumnit

Kuinka minusta tuli hiilineutraalimyönteinen, yhteen hiileen puhaltaja

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kukaan ei voi pysäyttää ilmastonmuutosta yksin. Ei ihme, jos ahdistaa.

Vaan tuossapa avautuu uudenlaisen yhteisöllisyyden mahdollisuus. Ainahan ihminen on muihin hädän hetkellä turvautunut.

Siitä on hiilidioksidin vastaisessa taistossa kyse: yhteen hiileen puhaltamisesta.

Minäkö nuo rivit kirjoitin? Sitran elämäntapa-nettitestin mukaan ”melkoinen energiankuluttaja”. (Toisaalta sain myös arviot ”liikut vähäpäästöisesti” ja ”pärjäät keskivertoa vähemmällä”, eli kai se herätyspotentiaali siellä piili.)

Tarkoitus oli pitää kriittinen pokka ja viileä etäisyys, kukaties maustettuna hyppysellisellä ylemmyydentuntoista sarkasmia byrokratiapyörittelyä ja projektihömppää kohtaan.

Lähdin tässä eräänä hiilenmustana syysiltana lueskelemaan kaikkea sitä runsasta materiaalia, jota on jo kertynyt Hiilineutraali Hämeenlinna -toimeenpano-ohjelmassa.

Kaupunginvaltuusto saa ensi maanantaina tähänastisen työn tiedokseen, ennen myöhempää päätöksentekoa.

Kaikkihan tunnemme ilmastokeskustelusta itsekeskeiset kyynikot. Heidät, jotka kyllä hakevat valtavasti tietoa ja auktoriteetteja, mutta vain jos niistä on oman asenteen pönkäksi: minä tiedän, minä kiellän. Kutsukaamme heitä haukoiksi.

Ilmastokyynikoiden heimon toinen alalahko ovat välinpitämättömät. Strutsit.

En oikein tiedä kumpi olen ollut. Ehkä jotain siltä väliltä. Muka teräväkyntinen pulu.

Silti olen yhä sitä mieltä, että ratkaisevat ilmastopäätökset on tehtävä valtion tasolla ja valtioiden välillä. Mutta ei paikallisista hiilikädenjäljistä haittaakaan voi olla.

Hiilineutraali Hämeenlinna -aineistoa löytyy jo runsaasti netistä. Siinä ei väitetä, että paikallinenkaan muutos olisi yksinkertainen, ongelmaton ja varma. Jo se lähentelee aseista riisuvaa rehellisyyttä.

Toki mainitaan, että pääkirjaston ja paloaseman remonteissa ollaan ottamassa käyttöön aurinkopaneeleja. Mutta samalla suhteutetaan koituva päästösäästö kokonaisuuteen. Toki halutaan vauhdittaa liikenteen sähköistymistä, mutta toisaalla tunnustetaan sähköbussien tekniikan puutteet.

Luvassa on vielä liuta ehdotuksia. Jo tehdyn työn perusteella kaupungin omilta toimenpiteiltä uskaltaa odottaa realismia ja konkretiaa.

Teroitan kynteni.

Päivän lehti

23.1.2020