Kolumnit

Kuka kirjoittaa ratkaisun tarinalle ihmiskunnan kohtalosta?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Yuval Noah Hararin kirja 21 oppituntia maailman tilasta pyrkii hahmottamaan maailmaa, jonka ymmärtäminen on yhä vaikeampaa.

Harari muun muassa kirjoittaa Homo sapiensin taipumuksesta ajatella ympäröivää maailmaa tarinana, jolla on selkeä alku, keskikohta ja lopetus.

Hararin kirjassa pohditaan, mitä me voimme yksilöinä tehdä selvitäksemme jatkuvista, massiivisista muutoksista, joita emme täysin edes kykene ymmärtämään. Yksiselitteistä vastausta ei ole.

Kirjan luettuani mietin, auttaako asioiden kuvitteleminen tarinoiksi meitä ymmärtämään maailmaa yhtään sen paremmin.

Oikea maailma ei muodostu tarinoista. Tarina on pohjimmiltaan ihmisen sepite, ymmärrettävään muotoon runneltu versio todellisuudesta, jonka selkeä loppukohta luo illuusion kaikkien sitä edeltäneiden tapahtumien tarpeellisuudesta.

Jos ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on tarina, missä ovat sen alku, keskikohta tai lopetus?

Mielellämme syytämme ilmastonmuutoksesta ihmisiä, jotka ovat eläneet kauan ennen meitä. Nykymaailman alati kasvavaa ja ylikuluttavaa populaatiota ei kuitenkaan voi jättää viattomiksi tarinan syyllisiä etsittäessä.

Mielenterveydellemme helpointa olisi sanoa elävämme tarinan keskikohtaa. Tarinan keskellä asiat etenevät omalla painollaan eikä suuria muutoksia tapahdu ennen kriittisten keikahduspisteiden saavuttamista.

Alkaa kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että olemme saapuneet tarinan loppuhuipennukseen.

Ilmastonmuutos on niin kutsuttu uhkien moninkertaistaja. Se tarkoittaa, että ilmaston lämmetessä monet ongelmat kuten nälänhädät, ilmastopakolaisuus ja sodat voimistavat toinen toisiaan.

Onkin erittäin hankalaa ennustaa, milloin tarinamme siirtyy keskikohdasta lopputilanteeseen, jossa mitään ei välttämättä ole enää tehtävissä.

Tällaista tarinaa ei ole helppo ymmärtää. Asiaa ei auta se, että ilmastonmuutos on aiheena erittäin hankala uutisoitava.

Ilmastonmuutos lienee aikamme tärkein uutinen, mutta itse pelkään, että näemme vain väläyksiä tarinan eri osasista.

Tärkeintä olisi kuitenkin ymmärtää, että tarinan ratkaisuista täytyy päättää nyt.

Päivän lehti

20.2.2020