Kolumnit

Kuka laittaa tekstarin Elon Muskille?

Eteläpohjalaisten tervettä uhoa ja Seinäjoen seudun yrittäjämyönteisyyttä pitäisi saada kuljetettua päärataa pitkin kohti etelää ja Hämettä, mikäli on uskominen tuoretta elinkeinopoliittista kyselyä yrittäjille.

Selitystä voi tietysti hakea eri alueiden ihmisten perusluonteesta ja vaikka siitä, että niin Hämeenlinnassa kuin Forssassa on purettu elinkeinoyhtiöiden rakenteita. Selvää on, että yrittäjien ja poliittisten päättäjien on paremmin löydettävä toisensa. Ei ole kuitenkaan peilin vika, jos naama on vino.

Yleisellä tasolla voi kuitenkin sanoa, että Suomessa on nykyisin aina enemmän rahaa ja resursseja kuin ideoita.

Kanta-Hämeen tulevaisuuden kohtalo ratkeaa Helsingin alueen, Tampereen ja Turun ”Bermudan kolmiossa”, eivätkä sitä maan hallituksen maakunnalliset karttaharjoitukset miksikään muuta.

On sitä Suomenniemellä huonompiakin sijainteja etsiä yhteistä, toimivaa tarinaa. Logistiikka, luonto, edulliset asumiskustannukset ja turvallinen ympäristö riittävät alkuun, mutta ei sen pidemmälle.

On viisasta ja tervettä kriisitietoisuutta ymmärtää, että alueen kuntien virka- ja luottamusmiehet, yrittäjät ja muut istuvat tasan samassa veneessä. Keskinäinen kyräily, jatkuva soutaminen ja huopaaminen eivät vie mihinkään hyvään.

Turku ja maakunta ovat päässeet hyvään vauhtiin telakkateollisuuden ja Uudenkaupungin autojen mukana. Tampereen seutu kasvaa ja kehittyy monipuolisesti Pohjoismaiden suurimpana sisävesikaupunkina. Pääkaupunkiseutu on oma lukunsa ja pyrkii kilpailemaan niin Tukholman kuin Kööpenhaminan kanssa.

Lounaisen Hämeen maaperässä on runsaasti litium-nimistä ainetta, mitä tarvitaan mm. sähköautojen akkuihin. Nyt pitäisi ottaa rohkea etukeno. Rekat ja rahtilaivat kulkevat jatkossakin dieselillä, mutta henkilöautot yhä enemmän sähköllä.

Insinöörimme osasivat luoda Nokia-ilmiön ja Uudenkaupungin autotehtaan laatu kelpaa saksalaisillekin. Kukas kunnanjohtajista kirjoittaa tekstiviestin Teslan Elon Muskille?

”Hei, osaamme kehittää akut ja rakentaa sähköautot vaikka koko Eurooppaan. Yhteiskuntamme on vakaa demokratia, työrauhaa on, osaamista, energiaa ja puhdasta vettä riittää. Milloin aloitamme?”

Pääministerikin lähetti aikanaan viestiä Muskille eli väylä on auki. Vastauksesta en ole kuullut.