Kolumnit

Kuka päästi teinit irti? Nuorten talentti saa vaikuttumaan ihan erityisellä tavalla

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Olen joutunut olosuhteiden pakosta seuraamaan Talent Suomen uusinta tuotantokautta. Kyseessä on siis tosi-tv-ohjelma, jossa ihmiset esittelevät henkilökohtaista lahjakkuuttaan ja taituruuttaan, ja pääsevät sitten jatkoon tai ovat pääsemättä. Tosi-tv:n puhkikaluttu peruskaava siis.

Tätä ohjelmaa katsoessa olen kuitenkin yllättänyt kyynisen itsenikin ilahtumalla vilpittömästi eräästä ilmiöstä. Eikä se ole se, että tämän ohjelman osallistujalaivaa ei ole lastattu erilaisilla B- ja C-luokan wannabe-julkimoilla, vaan ruutuaikaa saavat ihan niin sanotut tavalliset ihmiset.

Tai ovatko he ihan tavallisia sittenkään?

Silmiin pistänyt seikka ovat nimittäin nuoret esiintyjät. Ja nyt en puhu mistään venytettyä nuoruutta viettävistä aikuisista (kolkyt on uus kakskyt), vaan oikeasti nuorista ihmisistä, jopa lapsista. Kyse on teini-ikäisistä tai jopa esiteineistä.

Aina kun kuka tahansa nousee lavalle tuomarien, live-yleisön ja 800 000 televisiokatsojan eteen esittääkseen omia taitojaan, se vaatii kovaa pokkaa.

Mutta kun näkee lavalle nousevan 13-vuotiaan pojan keskisuomalaisesta tehdaskaupungista vetämässä showtanssia, niin ikään 13-vuotiaan kuuron tytön ilma-akrobatiaa tai saman ikäisen tytön esittämässä koulukiusaamiskokemuksistaan kumpuavan, itse suunnittelemansa tanssia ja voimistelua yhdistävän koreografian, se saa vaikuttumaan ihan erityisellä tavalla.

Vaikka kysymys on omiinkin silmiin selvästi valtavan lahjakkaista, taidokkaista ja potentiaalisista esiintyjistä, ennen kaikkea vaikuttavaa on ollut ilo, rohkeus ja itseluottamus, joka heistä pursuaa ulos.

Mieleen nousevat väistämättä omat seitsemäsluokkalaiset muistot. Tuolloin parhaalta talentilta tuntui olla erottautumatta ja sulautua samaan harmaaseen, jolla yläasteen loputtomat käytävät oli maalattu.

Kuka siis päästi teinit irti?

Olihan 1990-luvullakin tietysti Tenavatähti, Seppo Hovi ja sinisiä, punasia ruusunkukkia, mutta kyllähän nykymaailma on tässä suhteessa vielä eri luokkaa. Vaikka yhtenäiskulttuuri on sulattanut koko perheen yhteiset televisiohetket jokaisen oman mobiilin, tuntuu että tällaiset ohjelmat mobilisoivat vielä isommin kuin ennen.

Talentinkin esiintymispätkät leviävät sosiaalisessa mediassa valoa nopeammin. Maanantaiaamuna koulun pihalla kaikkien tiedossa on, että meidän kylän veeti tanssi eilen koko kansan edessä.

Taas oma mieli palaa sinne koulukompleksin pihalle ja mieleen nousee, miten tällaiseen rohkeuteen suhtautuvat teinin kaverit. Toivoakseni ja ymmärtääkseni hyvin.

Jos ja kun nykyteinit uskaltavat tulla rohkeasti esiin ja tehdä sitä, mistä pitävät, ja heitä kannustetaan siihen, niin eihän tähän voi todeta kuin Talent-tuomari, ylipirteyden sihisevän poretabletin äidinmaidossa saanut Krista Siegfrids: ihan mahtavaa.