Kolumnit

Kulkutautia pohjoisessa? Ei mithään!

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tappava tauti Ivalossa? Kuulostaa dekkarisarjan juonelta, jossa kulkutaudin etenemistä yritetään torjua jänkhällä, ennen kuin se saavuttaa maan suuret kaupungit.

Edellä mainittu juonikuvio on peräisin sarjasta Ivalo (2019–).

On jotenkin vinksahtaneen ironista, että Ivalossa tutkittiin viime viikolla, onko Suomen Lappiin päässyt oikeasti leviämään Kiinasta tullutta koronavirusta matkailijoiden mukana.

Ei ollut.

Kiinan Wuhanissa raportoitiin ensi kerran joulukuussa 2018 uudesta koronaviruksesta (nCoV-2019), jonka arvioidaan tarttuneen ihmiseen kalatorin myytävistä villieläimistä.

Eläimestä ihmiseen siirtyessään virus voi olla ärhäkkä, sillä ihmisellä ei ole kehittynyt tällaiselle pöpölle vastustuskykyä ja immuniteettia.

Nyt tauti leviää ihmisestä ihmiseen kontaktissa, ja se on surmannut Kiinassa kymmeniä ja sairastuttanut noin 2000 ihmistä.

Puhutaan pandemiasta, sillä tartuntoja on löydetty jopa Yhdysvalloista.

Juuri julkaistussa Netflix-dokumentissa Pandemia (2020) kansainväliset tutkijat ovat jo valmistautuneet ja odottaneet, koska ihmiskunta kohtaa seuraavan pandemian.

Tutkijoiden mukaan sellainen on takuulla tulossa. Jää nähtäväksi, onko se koronavirus vai ajan kysymys.

Pandemia tarkoittaa maailmanlaajuisesti leviävää epidemiaa ja siitä ihmiskunnalla on kokemusta.

Mustan surman (1346–1353) arvioitiin lakaisseen yli puoli Eurooppaa.

Espanjantauti (1918–1919) surmasi enemmän kuin maailmansodat yhteensä. Mukanaan se vei arviolta jopa 100 miljoonaa ihmistä. Eikä tuolloin vielä lennetty maasta toiseen.

Näiden rinnalla kalpenevat ebola, mers ja sars, jotka nykyisillä matkustajamäärillä olisivat voineet kylvää suurta tuhoa.

Harvoin tulee ajatelleeksi, että tavallinen kausi-influenssa tappaa vuosittain Suomessa satoja.

Minkälaista pakokauhua epäily tartuntataudista aiheutti sitten Lapissa?

Ei mithään. Lapissa ei tunnetusti turhia hötkyillä. Ei ennen kun asia on varma.

Näin teki myös Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas Ylen (24.1.) haastattelussa. Tohtori kuvaili potilaita hyväkuntoisiksi flunssapotilaiksi ennen kuin testitulokset olivat valmistuneet.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic