Kolumnit

Kulttuurikolumni: Aristoteles pelasti minut

Itsenäistyessäni yksi ensimmäisiä ostoksiani omaan kotiin oli Aristoteleen Runousoppi. Ostin sen samalla viikolla juustohöylän ja saksien kanssa. Opin Aristoteleelta paljon draaman kaaresta ja rakenteen merkityksestä tekstille, ja erityisen hyvin jäi mieleeni hänen viisautensa siitä, että siinä missä huonon runoilijan tekemä tragedia lähinnä pelästyttää ja järkyttää, niin hyvän runoilijan tragedia vakavoittaa ja saattaa mielen tasapainoon.

Kaksi viikkoa sitten matkalla kohti Kanta-Hämeen keskussairaalaa koin déjà-vun. Oli kulunut päivälleen tasan kymmenen vuotta siitä, kun matkustin vatsa supistellen sairaalaan synnyttämään esikoistani. Ja nyt kiidin kohti samaista sairaalaa vatsan poltellessa tuskallisesti jälleen.

Tällä kertaa tuomio oli kuitenkin toinen. Kyseessä oli pari päivää aiemmin Göteborgissa työmatkalla pamahtanut umpisuoli, joka oli ehtinyt parissa päivässä tulehduttaa koko vatsan. Ymmärsin, että kaikki antiikin tragedian ainekset olivat nyt käsillä.

Ensimmäinen helpotus draaman kaaren noustessa tuli kuitenkin leikkaussalissa. Minua tervehti lämpimästi hymyilevä lääkäri, joka esitteli itsensä: Aristoteles. Jo siinä vaiheessa tiesin, että kaikki tulisi menemään hyvin.

Taiteen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä vaikutuksista puhutaan paljon, mutta niitä on todistettavasti vaikea mitata. Usein oma henkilökohtainen kokemus on tässä parhaiten todennettavissa oleva mittari ja pääsin nyt itse testaamaan sitä hyvin proosallisissa olosuhteissa sairaalaosastolla. Sen jälkeen, kun Aristoteles joukkoinen oli pelastanut minut, jälkihoidosta vastasivat kuulokkeet, BookBeat ja Kate Bush.

Kun ihminen haluaa päästä pois tilasta tai olemisesta, johon on olosuhteiden vuoksi pakotettu ja hän on niin kipeä, että ei pysty lukemaan, kuuloaistista tulee siunaus. Varsinkin jos läheltä löytyvät oikeat välineet.

Sukelsin sairaalapediltäni BookBeatin maailmaan ja Erja Mannon persoonallisen äänen kuljettamana Elina Ferranten suositun Napoli-sarjan tunnelmiin. Kuuntelin myös Vuokko Hovatan tumman, keskittyneen ja sävykkään äänen lukemassa Vilja-Tuulia Huotarisen ja Satu Koskimiehen kirjaa Emilia Kent, joka jatkaa L.M. Mongomeryn kuuluisan runotyttö Emilian tarinaa, ja kiitin mielessäni valtavaa kirjastoa ja vaihtoehtojen paljoutta, jonka lukuaikakuuntelu tarjosi puhelimeni välityksellä.

Pahimpiin hetkiin käytin täsmäaseena Kate Bushia, jonka moniulotteisen musiikin ytimessä on huikaiseva tarinankerronnan lahja. Erityisesti nerokas Sky of Honey mustarastaan säestämine lauluineen vei minut monta kertaa heittämällä ulos ahtaan sairaalahuoneen ulkopuolelle, jonnekin hyväntuoksuiseen ja välimerelliseen maailmaan.

Viidentenä päivänä Aristoteles lähetti minut ulos sairaalasta. Taiteen vaikutus terveyteen on todistettavasti järisyttävä.

Kirjoittaja on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja, Hämeenlinna.