Kolumnit

Kulttuurikolumni: Tee-se-itse kristallipallot

Kuva: -

sirpa.haapaoja@gmail.com

Karsastan ennustuksia. Vuodenvaihteessa niitä harrastetaan huvin vuoksi, toivotaan taikojen tuovan onnea ja menestystä tulevaisuuteen.

Eräissä uudenvuoden juhlissa kumottujen kahvikuppien alle oli kätketty pieniä esineitä. Siellä oli sormuksia, kolikoita, ristejä, avaimia ja muita ennusmerkeiksi tulkittavia tavaroita.

Jokainen vuorollaan valitsi kuppeja ja käänsi esiin ennustuksensa. Sitten ihasteltiin, kenelle oli tulossa paljon rahaa, kuka menee kihloihin tai vaihtaa asuntoa.

Minulle sattui tulemaan kaksi ristiä. En pidä itseäni taikauskoisena, mutta kuoleman ennuste ahdisti koko juhlaillan, itse asiassa koko seuraavan vuoden.

Toisissa juhlissa töölöläinen talonmies povasi poikaystävälleni ja itselleni aivan erilaiset määrät lapsia. Vaikka naureskelu tälle kädestäennustajan ohjelmanumerolle kuului asiaan, jäi siitä oudosti närästävä tunne kaihertamaan mieltä. Ikävien ennustusten toteutumista jää pelkäämään.

Uudenvuoden tinat on nopeasti sulatettu. Vesiämpärin pohjalta kerätyistä möykyistä ja tinasorasta ei kuitenkaan kukaan jaksa tehdä kovin monipuolista tulkintaa. Ennustettavissa on, että ongelmajätettä rituaalista syntyy.

Sen sijaan omien toiveiden tiekartan teko tulevaa vuotta varten on oikein sopiva aattoillan ohjelma. Erään vuoden viimeisenä iltana otimme ystäväni Katrin kanssa esiin kynät ja paperia. Ensin valitsimme seitsemän elämänaluetta: perhe, ystävät, työ, harrastukset, terveys, asuminen ja uudet asiat. Sitten kirjasimme jokaiseen kohtaan viisi seikkaa: mistä unelmoin, kuinka haluaisin asioiden olevan, mistä en edes ole uskaltanut haaveilla.

Innostuimme myös leikkaamaan ja liimaamaan lehdistä kuvia, teimme listoista unelmien aarrekartat. Se aattoilta sujui rattoisasti mukavia unelmia pyöritellen. Moni listaamistamme haaveista on jo toteutunut.

 

Toiveiden kartta on kuin omatekoinen ja siten helposti tulkittava kristallipallo. Katselemalla karttaa vahvistaa unelmiaan. Kun nostaa esiin ajatuksia, joihin mieli suhtautuu suopeasti, niillä on paremmat mahdollisuudet kehittyä ja toteutua. Alitajunnan tehtäväksi jää, mitä vaiheita on tarpeen käydä läpi ja mitä askeleita tarvitaan haaveiden toteuttamiseksi. Samaa voi soveltaa myös yhteisiin asioihin. Listataan lisää villejä unelmia kulttuurin kukoistuksesta Hämeessä ja kas: ajan henki muuttuu myönteiseksi muutoksille ja todellisia tekoja alkaa syntyä.

 

Vuodenvaihteen valvojaisissa myös mennyttä vuotta voi tarkastella lempein silmin. Jokainen miettii tovin, ja kertoo sitten toisesta jonkin viime vuodesta mieleen jääneen myönteisen asian. Ja jos ei heti tule mitään mieleen, voi aina sanoa, että loistavaa, että olet nyt tässä, että me olemme tässä yhdessä ja uusi tuore vuosi voi alkaa.

Kirjoittaja on kulttuurituottaja ja kuvataiteilija, Hämeenlinna.