Kolumnit

Kulttuurivieras-kolumni: Baareista viis, museot avataan pian!

Kuva: Hameenlinnan kaupunginmuseo

Ensi viikon alussa se siis tapahtuu. Suurta kohua ja tunteita herättäneen keskustelun jälkeen museot avaavat ovensa ja saavat ihan itse päättää, voiko lippuja tarjoilla vaikka kello kymmeneen.

Aukeavat ne baaritkin. Käyn varmasti terassilla nauttimassa Suomen vuosi vuodelta enemmän eurooppalaistuvasta juomakulttuurista.

 

Museotyö on siitä jännä ala, että siihen pätee oikeasti kulunut jäävuorivertaus. Pinnalla kelluu 10 % ja loput kannattelee toimintaa pinnan alla suurelta yleisöltä näkymättömissä.

Ilman pohjatyötä pinnalla ei siis kelluisi mitään. Niinpä meilläkään kiire ja työt eivät ole vähentyneet, vaikka kaupungin museokohteet ovat olleet yli kaksi kuukautta yleisöltä kiinni.

Mutta onhan mukavaa saada yleisö takaisin paikalle. Ilman yleisöjä, joko nykyisiä tai tulevia, ei museoilla ole mitään merkitystä. Asioita ei säilytetä säilyttämisen vuoksi, vaan siksi että niiden kautta voidaan kertoa tarinoita yleisölle joko nyt tai vaikka sadan vuoden päästä.

 

No mitenkäs siellä museossa sitten uskaltaa vierailla?

Tässä epidemiatilanteessa Kanta-Hämeessä voidaan olla turvallisin mielin. Meillä ei viikkoihin ole ollut juurikaan tartuntoja, ja ne muutamatkin ovat peräisin kontakteista Uudellemaalle.

Toki tilanne voi äkkiä muuttua. Mutta nyt siis näyttää lyhyellä tähtäimellä suhteellisen valoisalta, kunhan muistetaan pitää turvavälit ja pysyä sairaana kotona.

Kulttuurikohteissa on varauduttu pleksein ja toimintaohjein samaan tapaan kuin kaupoissa. Aivan varmasti Prismassa tai rautakaupoissa tulee enemmän kontakteja. Museoissa on kuitenkin varsin helppo pitää turvavälit, eikä ihmisiä päästetä sisään väentungokseen asti.

 

Kokonaisuutena kulttuurivuosi tulee olemaan vaikea. Pääsylipputulot ovat olleet nollassa, eivätkä monien kulttuurialojen palvelut vielä kesäkuussakaan avaudu. Vapaan kentän toimijat ja freelancerit ovat suurissa vaikeuksissa.

Täysin normaalia tilannetta saatetaan joutua odottamaan vielä vuosia. Nyt jos koskaan omalla kulutuksella voi vaikuttaa ja ottaa kantaa tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta.

Meillä on jano kulttuuriin, tietoon, taiteeseen, toistemme seuraan tai ihan muuten vaan. Nähdään baareissa ja museoissa. Moikkaillaan vain hiukan normaalia kauempaa.

 

Kirjoittaja on Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi.

Päivän lehti

3.7.2020