fbpx
Kolumnit

Espanjantauti riehui vankileireillä – Ensimmäisen tautiaallon saapuessa Hämeenlinnaan kasarmeille oli sullottu lähes 12 000 punavankia

Kuva: Hameenlinnan kaupunginmuseo

Nykyisen pandemian kourissa voi tehdä vertailuja menneeseen. Miten kulkutaudeista selvittiin ilman parannuskeinoa tautiin?

Edellisen merkittävän pandemian eli espanjantaudiksi kutsutun influenssan alatyypin iskiessä kesällä 1918 Suomi oli erilainen. Verisen sisällissodan jälkeen vankileireillä virui 60 000–80 000 punaista.

Siviilejä ja kotiin palaavia sotilaita liikkui valtavia määriä. Saksalaista sotaväkeä roikkui maassa marraskuuhun asti.

Ensimmäisen tautiaallon saapuessa Hämeenlinnaan kasarmeille oli sullottu lähes 12 000 punavankia. Leirit purettiin syksyyn 1919 mennessä, mutta nälkään ja tauteihin oli kuollut yli 2 100 vankia.

Suomen vankileireillä tai vastaavissa oloissa kuoli ilman väkivaltaa noin 13 500 ihmistä.

Espanjantaudin on arvioitu olleen suoraan tai välillisesti syyllinen 2 500–4 500 punavangin kuolemaan.

Ari-Pekka Peltonen on selvittänyt influenssaepidemian aiheuttamaa kuolleisuutta Hämeenlinnan siviiliväestössä vuosina 1918–1920. Luvut ovat hieman korkeampia kuin muualla maassa.

Vankileirien ja kaupunkiin sijoitetun sotaväen vaikutusta kompensoi syrjäseutuja parempi mahdollisuus saada hoitoa.

Erilaisia vastatoimia kuten eristämistä ja hygienian korostamista yritettiin, mutta toimet olivat hajanaisia. Lääkäreilläkään ei ollut vielä tarkkaa käsitystä taudin aiheuttajasta ja tartuntatavasta.

Epidemian ensimmäisen vuoden aikana kuolleita oli koko Suomessa noin 20 000 ja kaikkiaan neljän tautiaallon jälkeen suurimpien arvioiden mukaan 35 000. Väestöä oli tuolloin 3,1 miljoonaa, joten espanjantauti tappoi Suomessa miljoonaa ihmistä kohti yli 11 000 henkeä.

 

Koronaviruksen pahiten vaivaamilla alueilla Lombardiassa tai New Yorkissa on tällä hetkellä kuollut noin kymmenesosa tuosta eli 800–1300 henkeä miljoonaa kohti. Ja nyt eletään vasta pandemian alkua, ensimmäistä aaltoa.

Kun yhteiskuntia ja tilannetta verrataan sadan vuoden takaiseen, niin uuden koronaviruksen aiheuttama tauti on vakava. Modernin yhteiskunnan keinot hoitaa virustaudin oireita ja erilaisia jälkitauteja ovat aivan toista luokkaa.

Otetaan kaikki rajoitustoimet ja ohjeet tosissamme. Tämä ei ole mikään kausiflunssa. Nyt Suomessa on kuollut vasta 14 ihmistä miljoonaa kohti. Lombardian tai New York Cityn luvuilla kuolleita olisi meillä 5 000.

 

Kirjoittaja on Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi.

Lähteitä: Ilkka Teerijoki, Pentti Mäkelä, Suomen sotasurmat 1914–22 -projekti.

Menot

Uusimmat