fbpx
Kolumnit

Kulttuurivieras: Kun yrittää ymmärtää nuoria, yksi tuttu keino voi auttaa

Meille aikuisille tekisi hyvää ymmärtää, mitä on olla nuori tässä ajassa ja paikassa, kirjoittaa Saara Tiuraniemi kulttuurivieras-kolumnissaan.
Kuva: Vilja Tamminen
Saara Tiuraniemi. Kuva: Vilja Tamminen

”Tuntuuko sinusta koskaan, että teet jotain vain koska kaikki muutkin tekevät? Ja että pelkäät muuttua tai tehdä jotain, mikä saattaisi hämmentää tai yllättää muita? Oikea persoonallisuutesi on ollut ikään kuin haudattuna sisällesi todella pitkäksi aikaa”, sanoo Nick, toinen poikapäähenkilöistä Netflixin ja katsojien sydämet vallanneessa Heartstopper-sarjassa.

Sarja perustuu brittiläisen 27-vuotiaan Alice Osemanin teoksiin, joista on hyvää vauhtia tulossa sukupolvi-ilmiö.

Kirjailija ja toimittaja Elina Lappalainen kirjoitti vastikään Helsingin Sanomien kolumnissaan osuvasti siitä, miten nuortenromaanien medianäkyvyys ja myyntiluvut eivät vastaa sitä huolipuhetta, jota me aikuiset pidämme yllä nuorten lukemisesta.

Kantamamme huoli ei näy nuortenkirjojen tavallisesti vaatimattomissa myyntiluvuissa.

Jatkan ajatusta hieman: meille aikuisille tekisi hyvää ymmärtää, mitä on olla nuori tässä ajassa ja paikassa. Itse elin omaa ydinnuoruuttani 1980–1990 lukujen taitteessa, murtuneen Berliinin muurin, hajonneen Neuvostoliiton ja talouden lamalaineissa.

En varmasti tavoita tällä kokemuksellani sitä, millaista on olla 2020-luvun nuori koronapandemiassa, arvaamattoman naapurivaltion käydessä sotaansa Euroopassa ja ilmastonmuutoksen uhatessa.

Nuoret ajattelevat ja tekevät asioita toisin, haastavat meidän aikuisten luomaa järjestystä ja tapaa määritellä itseämme ja maailmaa. Se on suorastaan heidän tehtävänsä, ja jos olisimme viisaampia, kiinnostuisimme siitä, mihin heidän kritiikkinsä aikuisten maailmassa erityisesti kohdistuu.

Alice Osemanin Heartstopper-teossarjan keskiössä ovat poikapari Nick ja Charlie sekä heidän ystävänsä, perheensä ja koulukaverinsa. Sarja tavoittaa uskottavasti ja ymmärtäen nuorten maailmasta juuri nyt ajankohtaiset kysymykset identiteetin rakentumisesta ja omien ja toisten tunteiden ymmärtämisestä.

Koska uusi sukupolvi rikkoo edellisten tabuja, se ei ole meistä aikuisista pelkästään miellyttävää – ja näin on ollut aina. Oman nuoruudenympäristömme odotuksista ja muoteista johtuen saatamme kokea erilaisuuden tavoitteluna tai outona oireiluna jotain, joka on normaalia identiteetin etsimistä uusilla keinoilla, sanoilla ja tavoilla.

Sukupuolen moninaisuutta käsittelevä keskustelu on vain yksi merkki monipuolistuvasta ihmiskuvasta, jossa jokainen saa olla avoimesti ja ilman häpeää oma itsensä. Kyse on vapaudesta ja siitä, miten aiemmin vaiettu tuodaan näkyväksi.

Helppo tapa päästä sisään siihen, mitä nuoret ajattelevat ja kokevat nyt, on lukea heidän maailmaansa sijoittuvia teoksia. Mitä uudempi kirja on, sitä varmemmin se käsittelee merkittäviä ilmiöitä, jotka maailmassamme ovat juuri nyt muuttumassa: kirjailijat vaistoavat myös asioita, jotka ovat vasta tulossa näkyväksi.

Kirjoittaja on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja, Hämeenlinna.

Menot