fbpx
Kolumnit

Kulttuurivieras: Näkökulmat vaihtoon

Kuva: -
Kuva: -

Aloittaessani ensimmäisessä työpaikassani MTV:ssä henkilökuntalehti teki minusta haastattelun. Otsikoksi toimittaja valitsi tokaisuni: ”Haluan nähdä elämää eri suunnista”.

Niin olen tehnyt, ja yhä edelleen innostun kokemaan elämää eri näkökulmista.

Pesti itselle ennestään outoon työhön on oiva tapa tutustua erilaisiin ihmisiin ja ajattelutapojen moninaisuuteen. Ollessani mielisairaalan sairasosastolla apulaisena tajusin mielenterveyden rajan olevan kuin veteen piirretty viiva.

Potilaiden mielenlaatu vaihteli: välillä tunsin olevani kovin tyhmä heidän jutellessaan fiksuja, välillä heille piti selvittää käytännön asiaa hitaasti selkokielellä. Jokaisella meistä on viisaita ja vinksahtaneita aikoja ja ajatuksia, se on inhimillistä.

 

Valokuvaajan ammatissa pääsin näkemään väläyksiä monenlaisesta elämästä. Maakuntalehtien kesäkuvaajana Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa tapasin ihmisiä niin valtuustopalavereissa kuin navetoissa, urheilukentillä ja kirkoissa.

Kaikilla oli oma käsityksensä asioista kerrottavana, pohjalaisella tai karjalaisella vakaumuksella esitettyinä. Lehtien tarjoamat näkökulmat otettiin aikoinaan annettuina, nykyään median antia vertaillaan ja valikoidaan oman mieltymyksen mukaan.

Työssäni hämäläisellä taidekentällä taiteilijat ja taidetoimijat tulivat tutuiksi. Taiteilijat ovat kaikki yksilöitä ja he luovat näkemyksensä mukaisia teoksia. Me voimme heijastaa teoksiin omia mielikuviamme.

Monella ammattitaiteilijalla on myös opettajan pätevyys. He vetävät koulutuksia ja työpajoja ja luotsaavat ihmisiä eteenpäin elämässä taiteen keinoin.

 

Lyhyt pesti kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana vahvisti mielipidettäni: työttömille ja sosiaaliseen kuntoutukseen osallistuville järjestettävä taide- ja kulttuurilähtöinen toiminta on tärkeää.

Luovaa ja merkityksellistä toimintaa on järjestetty Hämeenlinnassa hyvin tuloksin, mutta nyt sekä osallistujat että paikalliset ryhmien järjestäjät ovat murheissaan. Ensi vuonna palvelusetelimalli lopettaa taidetoimintaryhmät.

Jos asiaa katsoo maksajan näkökulmasta, rahasta on tietenkin kysymys ja edullisempia toimintamalleja haetaan. Mutta olisiko tarpeen verrata palvelulajien menoja?

Tämä säästö saattaa aiheuttaa toiselle sosiaalipalvelulle entistä suuremman miinuksen, kun elämänhallintaan kannustavat taidetoimintaryhmät poistetaan. Taide ja kulttuuri antavat voimaa ja energiaa elämään.

 

Kuuntelemalla toisiamme ja näkökulmia vaihtamalla voimme lähentyä toisen osapuolen tilannetta arjen pienissä pulmissa ja suurissa vaikeuksissa. Ongelmaa yhdessä miettimällä voi löytyä luova ratkaisu myös ammattimaisen taidelähtöisen toiminnan järjestämiseksi kohtuullisin korvauksin ja tavoitteita tarkentaen Hämeenlinnassa jatkossakin.

 

Kirjoittaja on kulttuurituottaja ja kuvataiteilija, Hämeenlinna.

Menot