fbpx
Kolumnit

Kulttuurivieras-kolumni: Nyt on Hämeenlinnassa elo melkein kuin Porvoossa

Hämeenlinna on huikea ravintolakaupunki, ja ravintolassakäynti kulttuuriteko, kirjoittaa amanuenssi Antti Krapu.
Kuva: Hameenlinnan kaupunginmuseo
Kuva: Hameenlinnan kaupunginmuseo

Oletteko hoksanneet, että Hämeenlinna on vireä ravintolakaupunki? Ennestäänkin laadukkaiden ravintolakulttuurin kivijalkojen oheen on noussut uusia kuppiloita ja ruokaravintoloita joka nurkalle.

Liekö koronarajoitusten purun tuomaa huumaa vai sattumaa, mutta nyt on mistä valita. Olo on melkein kuin Porvoossa.

Viime lauantaina kävimme puolison kanssa oikein vanhan liiton hedonistisella syöpöttelykierroksella. Suunnitelmana oli astua ainoastaan ennen käymättömiin uusiin paikkoihin.

Ensimmäisenä ravintola Uoman taustalta löytyvän RestaTeamin uusi viiniravintola Street Vintti Vine & Dine Hallituskadulla. No okei, ihan hirveä nimi ravintolalle, mutta ei anneta sen häiritä.

Kärkeen sitruunamehulla terästettyä sakea ja rouvalle sakepohjainen drinksu. Huikean hyvää. Sitten etupäässä Japani-vaikutteisia tapaksia pöytä täyteen. Erityismaininta purkkisardiineille saken kera, marinoiduille sienille sekä laadukkaassa soijassa uitetulle lohisashimille.

Ulkoa hiukan ankeahkolta näyttävän liikerakennuksen sisustus on onnistunut ja henkilökunta tiesi mitä teki. Emme polttaneet edes satasta, joten kohtuullisesti hinnoiteltuakin vielä.

Saman firman uusi hampurilaispaikka naapurissa jäi nyt kokematta, mutta pakko lepuuttaa hiukan vatsaa.

Välipalaksi päätimme reippailla sillan toiselle puolelle Varikonniemeen drinksuille. Mensa Oy:n entisen teollisuusalueen 1940-luvun tiilirakennukseen on remontoitu oikein viihtyisä ja valoisa ravintola.

Nimekkäiden arkkitehtien suunnittelema ja pariin kertaan laajennettu rakennus on toiminut aikoinaan autotallina, pesuhuoneena ja asuinkäytössä.

Liekö historiasta ammennettua, mutta Vanai Bistro & Bastu on konseptiltaan villihkö bistron, lounaspaikan, baarin ja tulevaisuudessa pihapiiriin avattavan saunan yhdistelmä.

Lauantaina alkuillasta lähes joka pöytä oli täynnä erittäin tyytyväisen näköisiä asiakkaita. Loistava palvelu täälläkin, eikä valittamista juomista.

Nythän voisi taas pikkuisen syödä. Vastapäätä kaupungin puolella ihan Hallituskadun alussa on reilun vuoden toiminut Nordic Smokery Bistro, joka oli meiltä vielä testaamatta.

Pikkunälkään suositeltiin lihalautasta puoliksi, emmekä joutuneet pettymään. Liha amerikkalaisittain savustettuna on valtavan hyvää. Oiva lisä kaupungin ravintolakulttuuriin.

Asiakaskunta tuntui keskimääräistä nuorekkaammalta, vai olenko itse jo vanha. Muistinko mainita hyvän palvelun?

Pieni pit stop Birgerin laadukkaalla oluttiskillä ja kotiin nukkumaan. Käykää ihmiset upeissa ravintoloissamme. Se on kulttuuriteko.

Kirjoittaja on Hämeenlinnan kaupunginmuseon arkeologi ja sivutoiminen kontrabasisti.

Menot