Kolumnit

Kulttuurivieras: Todellisuus on tänä vuonna kohdannut fiktion

Kuva: Vilja Tamminen
Saara Tiuraniemi. Kuva: Vilja Tamminen

En ole koskaan osannut pitää päiväkirjaa. Aika ei riitä itse elämiseltä ja tekemiseltä siihen, että palaisin muistelemaan havaintojani ja kokemuksiani jälkikäteen paperille. Luotan siihen, että kaikki opittu ja koettu kerrostuu sopivalla tavalla mieleeni.

Tänä vuonna tapahtui jotain niin poikkeuksellista, että se sai minut dokumentoimaan yhtäkkiä fiktion kaltaisia ominaisuuksia saanutta todellisuutta. Huomasin taltioivani puhelimeeni uutisotsikoita, jotka tuntuivat purskahduksilta jostain toisesta maailmasta.

Eräänä maaliskuisena aamuna lähikaupassa huomasin mustanpuhuvan otsikon, joka sanoi: ”Suomi menee kiinni”. Ja jatkoa seurasi.

 

Briteissä auringonottajille porttikielto puistoon. Saksan poliisi ratsasi kellareissa toimineita partureita. Kyproksen poliisi iski ruotsalaisten syntymäpäiväjuhliin. Merikilpikonnilla on lokoisat olot koronaviruksen tyhjentämillä rannoilla. Koirat uupuvat Italiassa. Espanjalaiset pääsevät vihdoin ulos.

Näin eri maissa rajoitetaan ihmisten liikkumista – mökkikansa kotiin, 206 euron sakot, lapsella yksi kaveri, lomakkeella kauppaan. Uusimaa suljetaan.

Ihmiset hamstrasivat paniikissa vessapaperia, nyt he yrittävät myydä satojen rullien varastojaan. Kotimaassa saa taas matkustaa.

 

Epätodellinen todellisuus synnytti ihmisiin myös fiktion tarpeen, joka purkautui tarinoiden lukemisena ja kuuntelemisena. Suomalaisten kirjojen lukemis- ja kuuntelutiheys kasvoi huomattavasti. Internetin välityksellä syntyi myös uudenlaisia tapoja osallistua tarinoihin.

Tänä syksynä minulle tärkeässä projektissa fiktio muuttuu todeksi. J.K. Rowling kaivoi keväällä, koko maailman eristäytyessä koteihinsa, esiin tarinan, jonka hän kirjoitti vuosia sitten iltasaduksi lapsilleen. Sen avulla hän nyt halusi ilahduttaa lapsia ja lapsiperheitä. Nyt tarina on myös suomalaisten luettavana.

Tällä hetkellä Jaana Kapari-Jatan suomentamaa Ikkabogia on julkaistu internetissä 19 lukua ja tarina kasvaa vielä viiden viikon verran. Yhtä kauan jatkuu myös kuvituskilpailu, jossa suomalaiset alle 13-vuotiaat lapset on kutsuttu tekemään tarinaan kuvituksia.

Tarina on kilpailun ajan kaikkien vapaasti luettavissa. Lopulta 34 lapsen kuvitustyöt päätyvät myös valmiin kirjan sivuille, joka ilmestyy suomeksi joulukuun 1. päivä.

Tekisi mieli itsekin kaivaa kynät ja paperit esiin!

 

Kirjoittaja on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja, Hämeenlinna.