Kolumnit

Kolumni: Kummalliset kaverit tsemppaavat toisiaan ja saattavat maailman sekasortoon

Vanhalle uutisfriikille alkaa nykymaailmanmeno olla liikaa. Uutisten tosi-tv on niin rajua, että Nakuna ensitreffeille tai Tehdään lapsi tuntemattoman kanssa ovat kevyttä kamaa.

Machohenkiset johtajat ovat löytäneet sielunkumppanuuden, eikä moraalilla ole enää väliä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on omalla tavallaan edelläkävijä. Venäjä valtasi Krimin kevättalvella 2014 täysin Ukrainasta ja muusta maailmasta välittämättä. Krimille ilmestyi tunnuksettomia sotilaita, ”vihreitä miehiä”.

 

Putin antoi ymmärtää, että muun maailman protestit eivät voisi vähempää kiinnostaa. Yhdysvaltain presidenttinä oli vielä Barack Obama, joten paheksuntaa seurasi ja pakotteita asetettiin.

Kun Donald Trumpista tuli USA:n presidentti, maailmanpoliisi lopetti toimintansa.

Venäjä on voinut enemmän tai vähemmän peitellysti jatkaa epämieluisien henkilöiden, epäluotettavien vakoojien, oppositioaktiivien ja toimittajien kurmoottamista.

Trumpia se ei ole haitannut. Miksi haittaisi, koska on vahva epäily siitä, että Venäjä auttoi Trumpin valtaan.

Euroopassa Putinilla on outoja mielistelijöitä kuten Unkarin ja Italian pääministerit Viktor Orbán ja Matteo Salvini. Molemmat ovat poliittisesti oikean äärilaidan kulkijoita.

Eurooppalaisena pitää olla huolissaan, mihin vielä päädytään.

 

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin murha on julkeudessaan omaa luokkaansa. Ilman laajaa kansainvälistä painostusta ja paheksuntaa tuskin sekään johtaa isompiin toimiin Saudi-Arabiaa kohtaan esimerkiksi Trumpin taholta. Hän haluaa jatkaa tuottoisaa asekauppaa saudien kanssa.

On ironista, että Khashoggi pääsi hengestään Turkissa, jonka päämies Recep Tayyip Erdogan on sumeilematta raivannut epäiltyjä opposition edustajia vankiloihin ja hautausmaille. Nyt hän poimii maailmalta irtopisteitä saudimurhan tutkinnalla.

EU on tähän mennessä ollut nössö. Kansalaisten on painostettava sitä aktiivisempaan rooliin. Muuten ongelmat ovat kohta kotiovellamme.

Airiston Helmen tapaus panee pienen ihmisen miettimään Krimin ”vihreitä miehiä”. Todella hämmentävää.