fbpx
Kolumnit

Kummolan lipuilla aivan oikea hinta

Jääkiekon MM-kisat jakavat oppia jääkiekosta ja markkinataloudesta. Puheet keskittyvät väitteeseen, että Suomen pelien pääsyliput ovat aivan liian kalliita.

Likasanko kaadettiin kiekkopomo Kalervo Kummolan päälle. Hänen synnikseen lasketaan yksin se, että hän kerää kisoilla rahaa jää lätkälle.

Kummola järjesti MM-kisat, viihdettä kansalle ja hän ajaa jääkiekon etua. Ei ihme, että häntä vaaditaan eroamaan.

Jääkiekosta puhutaan urheiluna, vaikka se on viihdebisnestä, jossa pelataan viihdebisneksen säännöillä.

Huippujääkiekko on myytävä tuote kuten rockbändi tai Hollywoodin elokuva. Bisneksen koon kertoo käynnissä olevien kisojen 20 miljoonan euron budjetti.

Raha on tullut jääkiekkoon jäädäkseen. Jos fani ei tätä hyväksy, ratkaisuksi käy lajin vaihto kyykkään tai pesäpalloon.

Kun lippukeskustelu on revitty irti todellisuudesta, päästään vaatimaan maailmanluokan huippuviihdettä kyläviihteen hinnalla.

Ajatus on lapsellinen kupla.

Lätkäfanien mielestä ahne Kummola on vastuussa lippujen hinnoista. Väite on harhaa: hän ei voi päättää lipun arvosta.

Lipun arvo ja hinta määräytyvät markkinoilla. Markkinataloudessa hinnat sanelee kysynnän ja tarjonnan armoton laki. Lippujen hinta ei voi olla väärä, kun tavara viedään liekeissä käsistä!

MM-kisalipuilla on valtava kysyntä ja myytävää (= katsomopaikkoja) on surkean vähän. Normaalin kaavan mukaan tasapainottomuus nostaa väistämättä lipun hintaa.

Kallis hinta on liian innokkaan ja suuren fanilauman syytä.

Jos 150 euron lippuja myytäisiin 70 eurolla, markkinat olisi petattu mustalle pörssille. Kymmenen trokattua lippua tuottaisi verottomana 800 euroa.

Lippujen oikea hinnoittelu romutti Kalle Keinottelijan bisnekset.

Lipuista nurissut ministeri Paavo Arhinmäki ei ehkä vasemmistolaisena tunne markkinataloutta, mutta asiallisesti hän tukee kantoineen hämärämiehiä.

Kalliiden lippujen ongelma on ratkaistavissa. Jääkiekolle suuttuneiden on hyvä toteuttaa uhkauksensa ja kääntää lätkälle selkänsä.

Kun faneja on nykyistä vähemmän, paine laskee, kysyntä ja tarjonta tasapainottuvat ja liput halpenevat. Kun rahaa on vähemmän, suomalainen kiekkoilun taso laskee, mikä sekin syö lipun hintaa.

Kun Suomi pelaa MM-kisoissa sijasta kymmenen, lippu on ostettavissa parillakymmenellä eurolla.

Nyt pitää toivoa, ettei tapahtuisi sitä onnettomuutta, että Suomi voittaisi taas MM-kultaa.

Sinänsä on hieno, että maassa keskustellaan jääkiekon – sangen tyhjänpäiväisen viihteen – merkityksestä ja arvosta. Jopa kiekon palavasilmäiset kiihkoilijat myöntävät lippujen hinnat järjettömiksi.

Suomesta taitaa tulla sivistysvaltio!

Menot