fbpx
Kolumnit

Luuririippuvaisuuttaan voi hoitaa tekemällä laitteesta tarkoituksella hankalan käyttää

Nuoret ovat koukussa someen ja älylaitteisiinsa, uutisoitiin Hämeen Sanomien verkkosivuilla maanantaina.

Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakyselyssä kolmasosa vastanneista 1500 yläasteikäisestä nuoresta on halunnut vähentää netin tai jonkun palvelun käyttöä. Harva kuitenkaan onnistuu, sillä sosiaalinen paine ja tarve olla siellä missä tapahtuu, on suuri.

 

Liiallisesta luurinkäytöstä seuraa someniska, sekä lähimuistin ja keskittymiskyvyn hapertuminen, unohtamatta luuririippuvaisen ärsyttävyyttä keskustelukumppanina: niitä yksitavuisia ynähtelyjä vastauksina ja poissaolevuutta, jonka laukaisemiseksi tekee mieli napata luuri kädestä ja paukuttaa laitetta vartin ajan vasaralla.

Negatiiviset vaikutukset huomatakseen ei tarvita tutkimuksia. Annapa luuri leikki-ikäiselle ja näytä, miten käynnistetään lasten Youtube tai kehittäväksi kehuttu Pikku-Kakkosen sovellus. Kun otat luurin takaisin, on itkupotkuraivari taattu. Ei ole mitään tekemistä, kaikki on epää ja varsinkin tylsää. Oireet helpottavat, kun kannustaa lapsen kiipeämään puuhun.

 

Tasaisin väliajoin tavoitettavuus läikkyy yli. Ensiapu on jättää luuri pöydälle ja poistua paikalta.

Vakavampien oireiden eli luurin seinään paiskaamisen välttämiseksi olen tehnyt laitteesta mahdollisimman huomaamattoman: poistanut kaikista sovelluksista ilmoitukset, jotta kilahdus, värähdys tai punainen täppä näytöllä ei houkuttele katsomaan, onko jollakulla asiaa. Whatsapp-ryhmät määrittelen lähes poikkeuksetta äänettömälle. Facebookin käyttäminen puhelimen verkkoselaimen kautta tekee facettamisesta ihanan hankalaa ja epäkäytännöllistä.

Ainoaksi tehokkaaksi tavaksi irtautua työstä lomien ajaksi, olen todennut sähköpostin sekä muidenkin työhön liittyvien sovellusten poistamisen.

 

Luuri koukuttaa, mutta älypuhelin sovelluksineen väistämättä myös helpottaa elämää.

Arjen pyörittäminen olisi mahdotonta ilman jatkuvasti päivitettävää ja tähdellisistä menoista muistuttavaa perhekalenteria. Shoppailu onnistuu luurilla liiankin helposti. Lompakon voi hukata viikonlopuksi, mutta maksaa voi ja käteistä järjestyy, kunhan puhelimessa on virtaa.

Seuratoiminnan tiedottamisessa ja kommunikoinnissa Facen suljetut ryhmät olivat ylivertaisia siihen asti, kunnes tietovuotoskandaalit saivat ihmisiä vähentämään palvelun käyttöä tai lopettamaan sen kokonaan. Vastaavat reaktiot antavat toivoa, että emme sittenkään ole laitteidemme orjia.

Menot