Kolumnit

Kun kaksoistornit tuhoutuivat ja maailma meni sekaisin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001.

Olin armeijan kasarmilla suorittamassa ensiluokkalaista suomalaista sotilasoperaatiota, joka minulle oli määrätty: ”Sotamies Rasinkangas! Päällystä nämä käppyrät kontaktimuovilla aamuun mennessä. Toimi!”, ohjeisti kersantti.

Kahdeksankymmenen vihkon muovittaminen aiheutti samanlaista inhoa kuin sana käppyrä.

Sotamies Rasinkangas teki kuitenkin työtä käskettyä. Paska nimittäin valuu alaspäin, eikä sotamiestä alhaisempaa olentoa siihen hätään löytynyt. Seuraava erä mosapäitä, eli alokkaita, oli tulossa kasarmille vasta kuukausia myöhemmin.

Aina silloin tällöin tuvassa kävi joku armeijatovereista päivittelemässä urakkaani. Apua ei kuitenkaan herunut, mutta sotilaskodin sokerimunkkihumalassa oleva väki oli kuitenkin näennäisesti hengessä mukana.

 

Oma ärsyyntyminen alkoi illan mittaan kuitenkin tuntua kovin pieneltä maailmankaikkeudessa. Matkustajalentokone törmäsi pilvenpiirtäjään New Yorkissa. Mitä helvettiä? Kuinka päissään koneen pilotti oli?

Hämeen Sanomat 12. syyskuuta 2011.
Hämeen Sanomien kansi 12. syyskuuta 2001.

Ei mennyt kauan, kun sama toistui. Siinä vaiheessa, kun maailma meni sekaisin, selvää oli, että törmäyksissä ei ollut kyse vahingosta.

World Trade Centerin kaksoistornit oli menetetty, ja niiden sekä lentokoneiden mukana tuhansia ihmisiä. Sillä hetkellä kolmas tornirakennus huojui vielä pystyssä Manhattanilla.

Kaikki tapahtui nopeasti. Televisiosta puski livekuvaa tauotta. Kuka? Mitä? Miksi?

Sitten selvisi, että ilmassa oli ollut kaikkiaan neljä kaapattua konetta. Yksi niistä oli ohjattu Washingtoniin liittovaltion puolustushallinnon rakennukseen Pentagoniin. Yksi kone putosi Pennsylvaniaan.

”Kohta lähdetään tappamaan rättipäitä!”, joku huusi kasarmin käytävällä, kun selvisi, että terroristijärjestö Al-Qaida oli ilmoittautunut USA:n historian tuhoisimman terrori-iskun tekijäksi.

 

Lue myös: ”Herätys! Tämä ei ole elokuva!” – Näin Hämeen Sanomat kertoi syyskuun 11. päivän terrori-iskusta

 

Iskun seurauksena Yhdysvallat hyökkäsi presidentti George W. Bushin komennosta Afganistaniin aloittaen sodan paitsi terrorismia, erityisesti iskun järjestänyttä Osama bin Ladenia vastaan.

Hämeen Sanomat 12.9.2011
Hämeen Sanomat 12.9.2001

Me emme lähteneet mihinkään. Paitsi viikonloppulomalle. Kävellessäni Hämeenlinnan torilla armeijan kurkkusalaattiin pukeutuneena, en voinut olla huomaamatta, kuinka suurta huolta isku oli aiheuttanut lähes 7000 kilometrin päässä tapahtumapaikasta.

”Poikkeuksellisesti olen ainoa, joka pääsi lomalle”, vastasin nokkavasti kysymykseen, että joko Suomen rajat oli vahvistettu. Vaikka kaamea isku teki mahtivaltiosta haavoittuvaisen, tuntui se silti kovin kaukaiselta asialta sillä elämänkokemuksella.

Olin väärässä. Se muutti Suomen ilmapiirin. Yhä tänä päivänä ihmiset kuvittelevat näkevänsä vihollisia joka nurkalla, kun iskusta on tullut kuluneeksi 18 vuotta.