fbpx
Kolumnit

Kun tiedotus pettää, luotto katoaa

Ryttylässä koulurakennusta purettiin kesällä samaan aikaan, kun päätettiin käynnistää uuden koulun suunnittelu uudelleen. Ei ihme, että kyläläiset menettivät luottamuksensa päättäjiin. Siinä eivät lohduta huomautukset, että itsehän olette kunnanvaltuustoon porukan äänestäneet.

Kyläläisten mitta tuli täyteen, kun asiasta ei edes järjestetty tiedotustilaisuutta. Ryttylän kyläyhdistys sisuuntui ja järjesti viime viikolla koulukäräjät, joille kutsuttiin kunnan virkamiehiä ja luottamusmiehiä paikalle.

Kutsuja lähti 40, mutta käräjille saapui seitsemän kutsuttua. Kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajisto loisti poissaolollaan samoin kuin kunnanjohtaja. Sivistysjohtaja oli saapunut, mutta antoi vastausvastuun valtuutetuille.

Heillä oli täysi työ puolustautua äänestäjilleen, mikseivät ole vastustaneet koulurakentamisen siirtymistä.

 

Hämeen Sanomat uutisoi 12. syyskuuta: Koulufarssi raivostuttaa Ryttylässä

 

On helppo ymmärtää iltaa vetäneen Sami Rantasen kiivasta kommenttia, ettei Ryttylän kouluasia näytä kiinnostavan kunnan johtoportaassa.

Koulurakentamisen koukeroiden aiheuttaman kiukun ymmärtää, sillä uusi koulu on ollut luvassa ensimmäisen kerran jo vuonna 2004. Silloin kuitenkin Hikiässä tarvittiin Karhin ja Erkylän koulut korvaava iso koulu, joka päätettiin rakentaa ensin. Kun Hikiän 6,5 miljoonaa euroa maksanut koulu valmistui kahdeksan vuotta sitten, alkoi Ryttylän tuolloin kustannusarvioltaan 7,5 miljoonan euron koulurakentamisen siirtely.

Katkerimpia tuntuvat olevan Karan koululaisten vanhemmat, sillä koulu lakkautettiin vuosia sitten ja oppilaat siirrettiin Ryttylään, odottamaan uutta koulua. Koulumatka piteni ja lapset seisovat nyt välitunnit työmaan keskellä ilman kunnon pihaa.

 

Vanha kansa sanoo, että kun asia pitkistyy, se mutkistuu. Ryttylän koulun kohdalla lopputulos voi pitkittymisestä huolimatta olla hyvä, mutta kaikki riippuu tilaajasta eli kunnasta. Jos urakkatarjouskilpaan lähdetään liian tiukaksi vedetyllä budjetilla, ei rakentaja pysty ihmeisiin. Tinkiminen merkitsee, että riski heikosta laadusta ja sisäilmaongelmista kasvaa.

Talotehtaan valmiiden elementtien käyttäminen voi vähentää rakennusaikaisten kosteusvaurioiden syntymistä, mutta vain, jos kunta edellyttää myös rakennustyömaalla huputusta. Elementtien, materiaalien ja myös rakennuksen suojaaminen sateelta on kallis toimenpide, josta rakentaja tinkii, ellei tilaaja velvoita käyttämään sitä.

Nyt pitää toivoa, että koulu rakennetaan ensi vuonna. Hyvä ja halpa.

 

Lue myös: Huoli sisäilmasta herkistää keskushermoston – THL:n ylilääkäri Markku Sainio: “Oireilu ei selity pelkästään rakennukseen liittyvillä tekijöillä”

Asiasanat

Menot