fbpx
Kolumnit

Kuuntelen talousneuvojasi vasta, kun olet kunnolla mokannut

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kuinka paljon kuukausittaiset menoni ovat? Paljonko saan sivuun kulujen jälkeen?

Huomasin pari vuotta sitten huumaantuvani excel-leikistä, jossa arvioin, paljonko voin säästää pakollisten kulujen jälkeen. Tuntuu myös, etten ollut yksin, koska tietoa oli yhtäkkiä hirveästi saatavilla.

Omista raha-asioista on alkanut muodostua entistä yleisempiä puheenaiheita, ja eri medioissakin taloudenpitoa on alettu hehkuttaa.

Tuorein muutos on Helsingin Sanomien uusi Visio-taloustuote, jossa sijoitusaiheet hyppivät silmille uutisvirrassa. Yleensä otsikot ovat jotain tämän kaltaisia: “Tiina, 26 ei vielä 3 vuotta sitten keksinyt, mihin panna kaikki sukkansa – Nyt hän pyörittää miljoonien liiketoimintaa Malediiveilta” (esimerkki kuvitteellinen).

Juttujen kohdeyleisönä ovat varsinkin nuoret aikuiset, joilla saattaa olla muutama tonni tilillä, korkeakoulututkinto sekä kehittyä maku hintaville vaatemerkeille ja erikoisoluille.

Tilin saldon tuijotuksesta tuli minullekin yhtä huumaavaa ja ahdistavaa kuin painonhallinnasta. Alan kirjallisuutta tutkin kuin self help -oppaita. Sitten tajusin, mikä tässä mätti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Rahasta saa, kannattaa ja pitää puhua. Säästäminen ja taloudenhoito ovat minusta kansalaistaitoja siinä missä ikkunan pesu. On todella hyvä, jos suomalaiset ymmärtävät, miten paljon rahaa jää sivuun pakollisten menojen jälkeen.

Rahapuhe kuitenkin sisältää ongelman: Talousasioista neuvovat tuntuvat olevan yli-inhimillisiä Menestyjiä, jotka ovat tehneet kovia sijoituspäätöksiä nuorena, hyötyneet tuotoista pitkään ja välttyneet elämän suurilta kriiseiltä.

 

“Talousasioista neuvovat tuntuvat olevan yli-inhimillisiä Menestyjiä, jotka ovat tehneet kovia sijoituspäätöksiä nuorena, hyötyneet tuotoista pitkään ja välttyneet elämän suurilta kriiseiltä.”

 

Luin erään suositun bloggarin kirjasta, kuinka hän myi Helsingissä ensiasuntonsa usean kymmenentuhannen euron voitolla.

Kuinka moni on viime vuosina saanut asuntokaupasta voittoa Kanta-Hämeessä? Kuinka moni nosti opintolainansa ja sijoitti sen kokonaisuudessaan?

 

Julkisuuden epäonnistujat ovat pikemminkin muka-mokaajia: “Myin salkkuni liian aikaisin, kun olisin voinut saada kovemmat voitot puoli vuotta myöhemmin.” Hohhoijaa.

On helppo puhua vaurastumisesta pääkaupunkiseudun kuplassa, jos ei ole koskaan menettänyt työtä, loukkaantunut vakavasti tai pannut parisuhteen lusikoita jakoon tai asuntoa pakkomyyntiin. Elämää mullistavat muutokset seuraavat harvoin pörssisuhdanteita.

Menot