Kolumnit

Kyläpäälliköiden aika on ohi ja hyvä niin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Janakkalan kunta viritteli keskiviikkona Facebookissa keskustelua siitä, millaisia ominaisuuksia tai taitoja kunnanjohtajalla pitäisi olla.

Kyselyn innoittajana toimi päätös siitä, että kuntaan ryhdytään piakkoin hakemaan tositarkoituksella uutta kunnanjohtajaa.

Johtamismallia Janakkalassa on pohdittu sen jälkeen, kun edellinen kunnanjohtaja Tanja Matikainen sai viime vuoden lopulla yllättäen lähtöpassit.

Puheet pormestarimallista on kuopattu ja tarkoituksena on hakea kunnanjohtaja vakituiseen virkaan.

Sosiaalisen median keskustelunavaus tuotti lyhyessä ajassa useita kommentteja.

Kommenttien perusteella kunnanjohtajan toivotaan olevan sosiaalinen, näkyvä, ihmisläheinen, kotiseutuhenkinen ja aito ihminen. Hänen toivotaan tuntevan kuntaa ja asettuvan Janakkalaan asumaan.

Kunnanjohtajalta toivottiin myös verkostointitaitoja sekä kykyä kehittää kuntaa laajasti.

Vastausten perusteella ihmisten silmissä näyttää siintelevän kiiltokuvamainen kyläpäällikkö. Sellainen kylänraitilla verkalleen asteleva hyväntuulinen hemuli, jonka kanssa voi tarvittaessa jängätä vaikka säästä tai S-marketin paikasta.

Kyläpäälliköiden aika on kuitenkin ohi. Kunnanjohtajan virat eivät enää ole mitään eläkevirkoja, vaan tavallista on, että johtajat kiertävät kuntia yrityselämästä tutuksi käyneellä syklillä.

Kun oma paras koetaan 5–7 vuoden sisään annetun, siirrytään eteenpäin. Innovatiivinen ja muutoshaluinen johtaja saattaa pakata penaalinsa vielä aiemminkin, jos kokee kulttuurin kovin jämähtäneeksi.

Kuntatalous on Suomessa syöksynyt kaikkien aikojen kriisiin, väestö ikääntyy ja työikäisistä veronmaksajista on kova kilpailu. Tässä mielessä Janakkala ei tee mitään poikkeusta.

Uudelta johtajalta kaivataankin vankkaa talousosaamista. Verkostointitaidot ovat varmasti hyödyksi, mutta nykyaikana erityisesti paksu ja päätökset kestävä selkänahka tulee tarpeeseen. Hyvästä tuuristakaan ei olisi haittaa.

Kunnan tulevaisuuden kannalta kunnanjohtajaa olennaisemmassa roolissa ovat luottamusmiehet, jotka määrittelevät, mihin suuntaan kuntaa on vietävä.

Jos luottamushenkilöiltä on näkemys ja tilannetaju hukassa, ei yksi virkamies ihmeisiin pysty.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic