Kolumnit

Kolumni: Kyvyttömyys on jo rakenteellista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ei ollut enää yllätys, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei kyennyt viemään maaliin sote-uudistusta. Suomessa ei ole pitkään aikaan yksikään hallitus kyennyt tekemään suuria rakenteellisia uudistuksia.

Matti Vanhasen (kesk.) hallitukset yhdistivät kuntia etanan vauhdilla syöttämällä pikkukunnille porkkanoita. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus otti tavoitteekseen vallankumouksen sote-palvelujen järjestämisessä. Kunnat piti yhdistää seuduittain ja palvelut siirtää niin sanotuille isäntäkunnille.

Katainen ei kyennyt sitomaan hallitustaan uudistukseen. Lopulta hallitus itse heitti pois uudistuksensa avaimet. Se päätti, että kuntien pakkoliitoksia ei tehdä eikä valtionosuusjärjestelmää muuteta.

 

Sote ei ole ainoa uudistus, joka on kaatunut. Suomen vienti romahti kymmenen vuotta sitten. Se synnytti massatyöttömyyden.

Vaikka Euroopan keskuspankki on pitänyt korot nollassa ja syytänyt markkinoille tuhansia miljardeja rahaa, kansantalouden tasapainottavia investointeja ei ole syntynyt. Valtio ja kotitaloudet velkaantuvat, työttömyys jatkuu ja maksuhäiriöt yleistyvät.

Suomessa on laistettu kaikki todelliset päätökset, joilla talous oikaistaisiin ja luotaisiin todellista kasvua.

 

Kyvyttömyyden taustalla on politiikan rakenteellisia ongelmia. Suomeen on yli 30 vuotta muodostettu poliittisia enemmistöhallituksia, jotka ovat istuneet koko vaalikauden.

Uusi piirre on ollut myös, että oppositio on yleensä vastustanut hallitusten kaikkia tärkeitä esityksiä ja hankkeita tiukasti. Johtavana ajatuksena on ollut, että hallitus kurjistaa kansaa eikä jaa tarpeeksi rahaa.

Hallitus- ja oppositiopuolueiden vastakkainasettelua ei ole lieventänyt, että seuraavalla hallituskaudella entiset oppositiopuolueet ovat tehneet samanlaisia päätöksiä kuin edellinen hallitus.

Eduskunnassa oppositio on keskittynyt lähes yksinomaan hallituksen arvosteluun. Hallituspuolueiden edustajien rooliksi on jäänyt omiensa puolustaminen. Asetelma on kuihduttanut eduskunnan merkitystä ja turhauttanut kansanedustajia.

 

Kansalaisia tilanne hämmentää. Kyvyttömyys, saivartelu ja vastakkainasettelu antavat vahvan pohjan kaikelle populismille.