fbpx
Kolumnit

Laajat avohakkuut kuuluvat historiaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Saila Karpiola

Kakkoskotini pienessä metsikössä tehtiin viime keväänä harvennuksia. Avohakkuita tiukasti vastustava kaupunkilaisserkkuni oli syvästi järkyttynyt.

– Voi kauheeta, kuinka sä voit? Nehän kuolee, serkku parahti ja katsoi huolestuneena maahan kaadettuja puita.

Hetken aprikoinnin jälkeen daami rohkaisi mielensä ja kysyi:

– Onks toi nyt sitten sitä avohakkuuta?

 

Laajojen avohakkuiden aika Suomen metsissä on ohi. Ennen toista maailmansotaa ei valtion metsissä tehty avohakkuita kuin aivan poikkeustapauksissa.

Sitten syttyi sota ja metsähallitus aloitti avohakkuut puuntarpeen tyydyttämiseksi. Kun kaikesta oli pulaa, alkoi vihreä kulta houkutella. Avohakkuiden piti alun perin olla vain väliaikainen ratkaisu, mutta raha sai jatkamaan hakkaamista.

 

Tällä hetkellä ei avohakkuuta pahempaa kirosanaa juuri ole. Hakkuut kieltävä kansalaisaloite keräsi muutamassa kuukaudessa 60 000 allekirjoitusta.

Adressi on suunnattu valtion metsien avohakkuille, ei suinkaan kaikille avohakkuille. Suurin osa hakkuista tehdään nimittäin yksityismetsissä. Hakkuuaukot ovat vain 1,4 hehtaaria. Vaikka suurimmalla osalla meistä ei olekaan kosketusta metsään, on jokaisella jonkinlainen käsitys siitä, millainen metsä on tai millainen sen pitäisi olla.

 

Juureni ovat syvällä metsässä niin kuin kaikkien suomalaisten. Voisi kuvitella, että suomalaiset ovat metsän asiantuntijoita.

Ei se näin ole. Japanilaisetkin tietävät metsästä enemmän kuin me.

Suomalaisissa ja japanilaisissa on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Maissa on melkein yhtä paljon metsää ja molemmissa metsiä on hoidettu raskaalla kädellä. Japanissa metsien rankimmat hoitotoimet vain ymmärrettiin lopettaa ajoissa.

 

Nyt japanilaisten metsäkäsitys on tulossa Suomeen.

Ehkä lääkärit määräävät meille kohta metsäkylpyjä eli terapeuttisia kävelyretkiä metsään. Japanissa kylvyt ovat jo vakiintunut tapa, jolla hoidetaan korkeata verenpainetta tai stressiä. Toivottavasti kylvyt saavat jalansijan Suomessa, kun ne on käyty keksimässä jossakin muualla.

Menot