fbpx
Kolumnit

Lähikaupan aulassa asuu Robin Hoodin vastakohta

Satuhahmo Robin Hood otti rikkailta ja antoi köyhille.

Kun käännetään katse Sherwoodin metsästä nykypäivään, ainakin yhdessä tilanteessa asetelman on arvioitu kääntyneen päälaelleen. Sitä on kutsuttu jos ei nyt ryöstämiseksi, niin ainakin käänteiseksi verotukseksi.

Sitä tapahtuu koko ajan keskellä kirkasta päivää, aivan meidän kaikkien silmien alla. Rahapeliautomaattien, kansankielellä yksikätisten rosvojen, rivit vilkkuvat kutsuvina kauppareissun päätteeksi tai alkajaisiksi – tai sekä että.

Pelaajat ovat valitettavasti vain usein niitä, joilla ei olisi siihen varaa.

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi ruoskaa suomalaiselle rahapelimonopolille, siis Veikkaukselle, kun sisäministeriö pyysi lausuntoa arpajaislain muuttamisesta.

Virasto haluaisi muun muassa vastauksen siihen, kuinka hyvin monopoli on perusteltavissa kansanterveydellisillä syillä ja mahdollisesti muilla motiiveilla. KKV:n mielestä tulisi miettiä, tarvitaanko rahapelimonopolia lainkaan.

Nykyisen lain haittapuoliksi virasto katsoo muun muassa, että rahapelien varainkeräys kohdistuu kansalaisiin regressiivisesti: köyhimmät käyttävät pelaamiseen suhteellisesti eniten tuloistaan.

 

Lausunnon taustatiedot ovat korutonta kertomaa. Viisi prosenttia pelaajista tuotti vuonna 2015 Veikkauksen kassaan puolet kaikista suomalaisten pelaamista rahoista.

Viikoittain pelaavat tavallisimmin ihmiset, jotka ovat työkyvyttömyyseläkkeellä tai pitkäaikaisesti sairaita, eläkkeellä, työttöminä tai lomautettuina.

Viime vuonna suomalaiset hävisivät Veikkauksen peleihin kaikkiaan noin 1,8 miljardia euroa.

 

Rahapelimonopoli puhuttaa Suomessa säännöllisen varmasti.

Osaltaan aihetta pitävät esillä omista lähtökohdistaan sosiaalisen median persoonat, joiden uskotaan saavan ainakin osan tuloistaan kansainvälisten rahapeliyhtiöiden affiliaatteina eli markkinoijina.

Niin sanotut virallisemmat tahot ovat kuitenkin pysyneet keskustelussa tähän asti varsin kieli keskellä syytä. Nyt Kilpailu- ja kuluttajavirasto avasi pelin.

Keskustelukulttuuriin vaikuttaa myös se, että Veikkauksen tuottoihin kohdistuvat valtavat intressit. Mukana on iso lataus yhteiskunnallisia ja inhimillisiä arvoja.

On kuitenkin tärkeää, että tilannetta tarkastellaan kaikilta puolilta, vaikka Veikkauksen tuotto meneekin “yhteiseen hyvään”. Sitäkin on hyvä pohtia, pitääkö rahapelimonopolin mainonnan todella olla niin aggressiivista.

Menot

Uusimmat