fbpx
Kolumnit

Lähiönuorella on juopotteleva yksinhuoltajaäiti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Lähiönuori on nyt synonyymi syrjäytyneelle nuorelle. Lähiöissä asuu köyhiä, alkoholisoituneita yksinhuoltajia, jotka eivät osaa tai jaksa kasvattaa lapsiaan, noita lähiönuoria. Heistä tulee huumeidenkäyttäjiä ja rikollisia. Tällainen on julkisen keskustelun sävy.

Wikipedian mukaan “Lähiö (alk. asumalähiö) on nimitys asuinalueelle, joka sijaitsee esikaupunkialueella ja jonka rakennuskanta on tyypillisesti kerrostalovaltaista.”

Julkisessa keskustelussa lähiöt ovat saaneet negatiivisen leiman, josta näyttää olevan mahdoton päästä eroon.

Lähiöitä rakennettiin Suomessa erityisesti 1950–1970-luvuilla. Tavoitteena oli saada nopeasti asuntoja sodan jälkeiseen asuntopulaan kaupunkien liepeille. Tuolloinkin oli käynnissä voimakas muuttoliike työn perässä maalta kaupunkeihin.

Suomessa ei kuitenkaan tehty samaa virhettä kuin Ruotsissa, jossa lähiöihin rakennettiin lähes pelkästään vuokra-asuntoja. Suomessa rakennettiin halpakorkoisilla aravalainoilla (HäSa 12.5.) lähiöihin paljon myös omistusasuntoja.

Jokaisella oikealla kaupungilla on lähiöitä. Wikipedia kertoo, että Hämeenlinnan lähiöitä ovat Idänpää, Jukola, Katinen, Katuma, Laaniitty, Nummi, Ojoinen ja Puistonmäki.

Nykyään osa Hämeenlinnan lähiöistä on jo kasvanut niin kiinni kaupunkiin, että asukkaat tuskin kokevat asuvansa lähiössä.

Esimerkiksi Katuma kärsii silti tyypillisestä lähiömaineesta, vaikka sen taloissa asuu ihan tavallista porukkaa. Niin lähiöissä, keskikaupungeilla kuin maallakin asuu monenlaista väkeä. Toisilla on ongelmia ja toisilla ei.

Itsekin lähiössä asuvana nyppii pahasti tuo keskustelu, josta lähiöiden asukkaat eivät tunnista itseään tai asuinaluettaan.

Onneksi nykyään useimmat kaupungit pyrkivät kaavoittamaan lisää asumista ja palveluja siten, että lähiöt ja kantakaupungit kasvavat kiinni toisiinsa. Lähiöitäkin täydennysrakennetaan ainakin Helsingissä. Ehkä negatiivinen maine jää vähitellen unholaan.

Hämeenlinnassa esimerkiksi Jukolan ja Nummen kiinnostavuus asuinpaikkana varmasti kasvaa, kun sinne nousee uusi sairaala ja sen tuntumaan uusi asuinalue.

Samoin kuin lähiönuori on myytti, on myös hänen juopotteleva yksinhuoltajavanhempansa. Yksinhuoltajiakin on niin monenlaisia. Monilla heistä menee ihan hyvin.

Menot