Kolumnit

Lailla on vaikea määrätä työmarkkinoille järkeä – Kokoomus yrittää sitä heikoilla tiedoilla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hallituksen nimittämä työryhmä ei pääse sopuun paikallisen sopimisen edistämisestä. Kokoomus teki sopimisesta lakialoitteen.

 

Joistakin asioista on järkevä sopia yritys- ja työpaikkatasolla suoraan työntekijöiden ja työnantajien kesken. Työehtosopimuksissa annetaan joustoja sopimiseen. Kyse on siitä, kuka voi sopia. Tarvitaanko pääluottamusmies vai voiko kadulta sisään kävellyt henkilö sopia työehdoista kollektiivisesti?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) halusi henkilökohtaisesti viedä sopimista eteenpäin. Hän nimitti selvitysmiehen ratkaisemaan, miten järjestäytymättömissä yrityksissä voidaan asioista sopia. Kun selvitysmies teki esityksen uudesta organisaatiosta, kaikki järjestöt huusivat yhteen ääneen sen kumoon.

Sipilä nimitti työmarkkinajärjestöjen työryhmän sopimaan asiasta. Työryhmä teki esityksen, jota Suomen Yrittäjät ei hyväksynyt. Jäi näkemys, että Sipilä ei ymmärtänyt lainkaan työmarkkina-asioita.

 

Eräät tahot puhuvat paikallisesta sopimisesta, kun he haluavat eroon koko nykyisestä työmarkkinajärjestelmästä. Heillä ei kuitenkaan tunnu olevan mitään käsitystä, millaista menoa he tarjoavat nykyisen tilalle. Sellaista mallia ei ole, että valtakunnallisesti solmitaan työehtosopimus ja paikallisesti työnantajan ei tarvitse sitä noudattaa.

Ei pidä niin ikään luulla, että yleissitovuuden mukana katoaisivat sopimukset, työtaistelut ja juridiset ongelmat. Maissa, joissa ei ole yleissitovia työehtosopimuksia, sopimukset saattavat olla pienen tietosanakirjan paksuisia.

 

Kun kysyin paikallisesta sopimisesta SAK:laisen ammattiliiton johtajalta, vastaus oli selvä. Sadat alan yritysten johtajat ovat niin hulluja, ettei heidän kanssaan voi sopia mistään.

Kun kysyin mielipidettä Teknologiateollisuuden asiamieheltä, oli vastaus sama. Hänen mukaansa sadat alan pääluottamusmiehet ovat sellaisia, etteivät halua sopia mistään. Kun kerroin ay-johtajan näkemyksen, sain naurua.

Voiko lailla määrätä viileää harkintaa, yhteistyökykyä ja tietämystä? Yleensä vasemmisto pyrkii hoitamaan vaikeita inhimillisiä asioita määräämällä yksipuolisesti lain voimalla ihmiset ”hyviksi”.

Nyt näyttää, että samalla asialla häärii hyvin heikoilla tiedoilla kokoomus.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic