fbpx
Kolumnit

Lämmin olut ja kylmä lounas

Mikä on lahjontaa ja lahjoman vastaanottamista eli korruptiota ja mikä ei?

Kysymys on taas enemmän kuin ajankohtainen.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) piti hulppeat kuusikymppiset ja taustalla häärivä liikemiesryhmä maksoi lystin.

Kanerva tuomittiin lahjoman vastaanotosta 1,3 vuoden ehdolliseen. Lahjoma ei vaikuttanut hänen toimiinsa päättäjänä. Jo lahjoman vastaanottaminen riitti tuomioon.

Kaikkien noiden vaaliraha- ja synttärisotkujen jälkeen yrityksissä ja virkahuoneissa kysytään yhä useammin: Miten pitäisi suhtautua konsertti- ja seminaarikutsuihin tai jääkiekon seuraamiseen vierasaitiosta?

Varma nakki on, kun rajana käytetään vanhaa reseptiä: lämmin olut ja kylmä lounas käy, muttei kylmä olut ja lämmin lounas.

Ohjeistuksia on nyt tehty kilvan. Moni firma on vetänyt liinat lähes kokonaan kiinni. Kiekkopelin seuraaminen aitiosta tarjoiluineen on jo liikaa. Sapuskat ja tiketit pitää maksaa itse tai panna oman firman piikkiin.

Jotkut yritykset ovat vetäneet rajan sataseen. Sen yli ei saa ottaa tarjoilua vastaan eikä tarjota muille.

Miten viranhaltija, kaupunginjohtaja tai toimialasta vastaava virkamies voi verkostoitua, mennä kutsuttuna tilaisuuksiin ja osallistua seminaareihin?

Seminaarimatkan ja hotellin voi toki maksaa itse tai kaupungin luottokortilla, mutta jos istuu illallispöytään, niin pitäisikö samalla laskeskella viinin ja ruokien hintoja, ettei mene korruption puolelle.

Nyt on tehty tutkintapyyntöjä siitäkin, että virkamies on tarjonnut seurueelle liian monta olutta; kaksi, kolme tuoppia henkeä kohden.

Toivon mukaan Suomessa ei mennä samalla linjalle kuin Ruotsissa aikoinaan. Ihmettelin, kun erään yhtiön ostopäällikkö paketoi saamaansa pusakkaa.

Kesäpusakka oli tullut firmalahjana ja yhtiön ohjeiden mukaan se piti palauttaa.

Nollatoleranssi, totesi ostopäällikkö hymyssä suin.

Edes tässä asiassa suomalaiset voisivat olla Ruotsia edellä ja käyttää tervettä järkeä hysterian sijaan.

Kohtuus kaikessa on hyvä neuvo. Normaaliin liikesuhteitten hoitoon kuuluu illallisen tarjoaminen, konserttiliput ja aitiotarjoilut.

Kanervan synttärien kaltaisten kymmenien tuhansien eurojen etuuksien vastaanotto on jo ihan toinen juttu. Vallankin, jos etuuden antajalla on vahva intressi vaikuttaa etuuden saajan taloudellisiin päätöksiin.

Suomessa lahjussyytökset ovat kautta aikain vaikuttaneet maan tapaan. 1970-luvun lopulla nousi Salora-kohu, kun toimitusjohtaja Jouko Nordell lahjoitti stereoita ja televisioita ministereille sekä virkamiehille edistääkseen kuvaputkitehdashanketta.

Ministerit vapautettiin. Vain kansliapäällikkö Bror Wahlroos sai sakot.

Maan tapa siistiytyi, mutta entisestä tavasta on kuitenkin pitkä matka tämän päivän hysteriaan, jossa kohtuuskin tulkitaan helposti kohtuuttomuudeksi.

Menot