Kolumnit

Laskevan paperimarkkinan logiikka on pirullinen – Kysynnän ja tarjonnan rautainen laki on syytä pitää mielessä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vain ani harvoin kolumnisti voi tosissaan kirjoittaa näin: Suomen teollisuuden ykkösmiehen ja suositun pääministerin pitäisi vetää hetki happea ja lakata kiukuttelemasta.

Sellainen tilanne nyt kuitenkin on.

Metsäjätti UPM, suuri veronmaksaja, ilmoitti viikolla sulkevansa Kaipolan paperitehtaansa ja kertoi omia perusteitaan siihen.

Mukana lausunnoissa oli myös politiikkaa ja edunvalvontaa, vaikka itse päätös on tehty liiketaloudellisin perustein.

Sitten koronakriisin keskelle heitetty pääministeri Sanna Marin (sd.) arvosteli UPM:ää suorasanaisesti. Pääministerin tietojen mukaan Kaipolan tehdas on ollut kannattava. Mitä siitä?

On onnetonta, että keskellä vakavaa kriisiä tärkeimmät päättäjämme politiikassa ja taloudessa ovat keskenään tukkanuottasilla.

Samaan aikaan on kyselty isänmaallisuuden perään, jota ei – katsontakannasta riippuen – ole nähty kummallakaan osapuolella.

Vastakkainasettelun aika näyttää olevan nyt, vaikka sen on hoettu poistuneen. Sääli.

Suomessa on väläytelty myös sitä, voisiko valtio ostaa Kaipolan paperitehtaan. Silloin unohdetaan, että tehdas ei ole – eikä voi olla – myynnissä.

UPM:n tavoitehan on pienentää alan ylikapasiteettia ja toivoa, että kilpailijat tekevät samoin.

Silloin ja vain silloin ylikapasiteetti poistuisi ja hintoja voisi korottaa lehtiyhtiöille ja muille kuluttajille. Kysynnän ja tarjonnan rautainen laki on syytä pitää mielessä.

Tässä mielessä laskevan markkinan logiikka on aina pirullinen monessakin mielessä, ei vähiten yhteiskunnan ja pienten paikkakuntien.

Nousevassa markkinassa taas voi tehdä kaikenlaista kivaa ja leikkiä entisajan patruunaa.

Koska Suomi on Suomi, ja maa on elänyt metsästä eli vihreästä kullasta, moni ns. asiantuntija on nyt kertonut, mitä olisi pitänyt tehdä.

Huvittavimpia ovat kehäkolmosen startupeissa keksityt plänit ja skenaariot, joissa kerrotaan, että Suomi tekee vain bulkkia, kun puun jalostusarvoa pitäisi nostaa.

Kaikki tietävät tämän jo, kukaan ei UPM:ssä tarvitse teitä kertomaan tätä asiaa.

Sormi pystyssä viisastelun sijaan jokainen voi innovoida, hankkia miljardin euron rahoituksen, tutkia ja kehittää maailman parhaan tuotteen korvaamaan vaikka muovin. Kukaan ei estä.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic