Kolumnit

Leffateatteriväki kävi imperiumin vastaiskuun – Löytyykö tämän vuoden jokerikortti suomifilmistä?

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Suoratoistopalvelut jyräävät. Eri palvelut suoltavat kehuttuja, katsojamassat koukuttavia alkuperäissarjoja ja myös tuottavat itse elokuvia. Ne ovat ihmisten saatavissa omille ruuduille muutamalla klikkauksella. Rahat menevät kuukausimaksuihin, eikä lompakon pohjalle jää enää roposia elokuvateatterilippuihin – saati että siihen olisi aikaakaan töiden, harrastusten ja muiden kiireiden seassa.

Onhan se nyt päivänselvää, että tässä ympäristössä leffateatterit jäävät jalkoihin ja lyövät laudat ikkunoihin yksi kerrallaan, ensimmäisenä tietysti pieniltä ja keskisuurilta paikkakunnilta.

Viimeinen sammuttakoon popcornkoneen.

Tässä kohtaa on aika painaa pause-nappia. Vuonna 2013 Suomen elokuvateatterisalien määrä oli 280. Sen sijaan, että luku olisi sukeltanut kohti kahtasataa, suunta on ollutkin koilliseen. Menneen vuoden lopussa saleja oli 360, ja tänä vuonna aukeaa useita lisää. Luvut kertoi Yle uutisessaan loppuvuonna.

Teatterien elämää on vauhdittanut digitalisaatio, kun elokuvat saa pienemmissä teattereissa näkyviin yhtä aikaa kuin muuallakin. Yleisöä houkuttelevat myös remonteilla parannettu elokuvateatterien taso, jota on osaltaan ollut vauhdittamassa Suomen elokuvasäätiön kunnostustuki.

Vastoin dystopiaa suomalainen leffateatteriväki on siis käynyt imperiumin vastaiskuun. Tämähän kuulostaa aivan kuin elokuvalta!

Viime vuonna Suomen elokuvateatterien katsojamäärä kasvoi 8,4 miljoonaan, mutta kotimaisten leffojen osuus katsojista jäi alimmalle tasolle kahdeksaan vuoteen.

Kotimaisten elokuvien merkitys kasvaa sitä enemmän, mitä kauemmas kolmoselta edetään. Viime vuoden katsotuin elokuva koko maassa oli Batmanin arkkivihollisesta kertova Joker, mutta Kanta-Hämeen teattereissa se nousi ykköseksi ainoastaan Hämeenlinnassa.

Forssassa eniten penkkiä kulutettiin Risto Räppääjä ja pullistelijan sekä laulaja Kari Tapiosta kertovan Olen suomalainen -filmin näytöksissä. Myös Riihimäellä Risto pullisteli ykköseksi.

Tänä vuonna on helppo ennustaa, että huhtikuussa teattereihin tuleva uusi Bond lyö kaikki laudalta ja rikkonee jopa puolen miljoonan katsojan rajan.

Kotimaisten elokuvien osalta menestyjät ovat vielä auki, mutta toiveita herättää heti alkuvuonna riihimäkeläisviihdyttäjien Niina Lahtisen ja Janne Katajan tähdittämä Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen – sekä taas uusi Risto Räppääjä, joka tulee syksyllä.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic