Kolumnit

Kolumni: Lihavero on osa narsistista piirileikkiä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Antti Rinne (sd.) kiistää esittäneensä lihaveroa. Lihan veroa ei kiristetä vaan alennetaan muun ruuan arvonlisäveroa. SDP:n vaaliohjelmassa on kestävän kehityksen vero.

Ruuan erittely verotuksessa ”hyvään” ja “huonoon” ei ole uusi ajatus. Sitä oli jo makeisvero, josta Suomen oli luovuttava EU:n säännösten vastaisena. Se perustui tullinimikkeisiin ja loukkasi kilpailua. “Haittaverojen” tunnetuin ajaja on SDP:n edellinen puheenjohtajaa Jutta Urpilainen.

Kun makeisveron kumoamista käsiteltiin eduskunnassa vuonna 2016, vasemmiston ja vihreiden kansanedustajat vastustivat valtiovarainvaliokunnassa veron poistamista. He vaativat laajaa terveysvaikutuksiin perustuvaa elintarvikkeiden verotusta.

Makeisvero oli kouluesimerkki yrityksestä hankkia tuloja verottamalla tuotteita, joiden kulutusta voidaan paheksua. Vero oli kilpailusäännösten vastainen, koska se sisälsi laitonta verotukea. Jäätelökeksiä ei verotettu, mutta jäätelöä, jonka ympärillä oli keksi, verotettiin.

Veron vaikutuksista on nyt tutkittua tietoa. Se ei vähentänyt makeisten kulutusta, mutta toi verotuloja. Makeisverosta jäi jäljille virvoitusjuomavero, jolla verotetaan myös pullovettä.

Ajatus, että elintarvikkeita ryhdytään verottamaan niiden hyödyllisyyden tai haitallisuuden mukaan, on populistinen. Ihmisten tarpeet vaihtelevat elämän eri vaiheiden, energiankulutuksen ja biologisten erojen mukana. Neuvostoliiton Gosplan määritteli huonosti kulutustarpeet.

Verotasoilla halutaan “kruunata” vihannekset ja hedelmät lihaa hyödyllisempinä. Väite kuuluu nyt, että lihan tuottaminen synnyttää enemmän päästöjä kuin hedelmien ja vihannesten.

Eräille ihmisille tuottaisi varmasti narsistista mielihyvää, että heidän ”hyvä” ruokansa olisi kevyesti verotettua. Toiselta puolelta maapalloa suihkukoneella kuljetetun hedelmän tai vihanneksen päästöt ovat kuitenkin valtavat.

Teknisestikin päivittäisen ruuan erilaiset verotasot ovat mahdottomia. Verottajan pitäisi laskea kustakin keitosta jauhelihan ja vihannesten osuus.

Velkaantuvalle valtiolle on vaarallista, jos hallituksenmuodostaja harrastaa piirileikkiä arvonlisäveroilla. Tämä valtion tärkein vero tuottaa 18,8 miljardia euroa.