Kolumnit

Liikkeellä ei uutisia nytkään

Viime viikolla sain taas sähköpostia Liikkeeltä. ”Kerromme suuria uutisia Liike Nytistä! Kuule uutiset ensimmäisenä Helsingissä 18.9.2018 klo 18 Apollo Live Clubilla!”

Enpä ollut aikeissa lentää Apolloon. Odotetusti ilmeni, ettei uutisten suuruusluokka juoksulenkkiä häirinnyt.

Kertoivat Liikkeen keränneen parikymmentä potentiaalista eduskuntavaaliehdokasta. Tilaisuudessa Hjallis Harkimo oli taas viitannut italialaiseen Viiden tähden liikkeeseen, mutta kertonut esikuvana olevan enemmän ”Sveitsin systeemi”, jossa annetaan ihmisille informaatiota puolesta ja vastaan, ennen keskustelua ja päätösehdotusta. Ei suurta uutista siinäkään.

Tilasin viime keväänä Liikkeen uutiskirjeen – kuten tilaan satoja uutiskirjeitä, ammatillisista syistä.

Liike Nyt ry:n juridiseksi jäseneksi ei voi liittyä. Sen tarkoitus on olla ”vain alusta, johon kaikki voivat osallistua.” Harkimon motiivien puhtoisuutta on ihan turha kyseenalaistaa, mutta tietenkin systeemi toimii myös niin, että Liike on politiikkaan pettyneelle Harkimolle yksi, onnistuneen tuntuinen, keino pysyä julkisuudessa.

Puolen vuoden jälkeen voi pysähtyä: kuinkas Liike Nyt on toiminut? Onko ollut muutakin kuin parikymmentä uutiskirjettä ja Harkimon keikkoja? Eipä juuri.

Uutiskirjeen tilanneilta on kysytty ilmastoteoista ja kuinka Harkimon tuli äänestää sotesta. Sitoutumattomia valtuustoryhmiä on värvätty ja facebook-ryhmiä pystytelty.

Ensimmäisessä meilissään Harkimo kuuden muun perustajan kanssa lupasi ”tuoda päätöksentekoon ratkaisukeskeisen toimintatavan”. ”Vanhat poliittiset aatteet ja eturyhmäajattelu ovat rampauttaneet poliittisen päätöksenteon”, liikkeeseen lähtijät julistivat.

Politiikka on siis paitsi rikki myös rampa. Totta, onhan eduskunnasta tullut bisneselämän farmiliiga. Konkarit, sarjajyrät, ontuvat nyt joukoin eläkkeelle mutta nuoremmat luistelevat kirkkaammille areenoille, kasvatettuaan ensin omaa markkina-arvoaan.

Epäpoliittisuutta julistaneen Liikkeen ”perusperiaatteet” koskevat jokaisesta huolenpitämistä, yksilön arvostamista, ilmastonmuutosta, markkinataloutta, yrittäjyyttä ja Eurooppa-myönteisyyttä. Nuo asiat muuttuvat politiikaksi oitis, kun Liike alkaa vihdoin esittää keinoja vaikuttaa niihin. Tuo politiikan kova ydin ei mene rikki, vaikka poliitikot joskus menevät.