fbpx
Kolumnit

Liikuntapaikkojen rakentamisessa tapahtuu liikaa yllätyksiä

Lahdessa mäkimontun remontti on päässyt yllättämään poliitikot. Yllätyksen taustalla on epätietoisuutta päätäntälogiikassa ja moka konserni- ja tilajaostossa: kukaan ei huomannut kilpailutuspapereita.

Ei mennyt kuin Strömsössä, mutta ei tässä ole virhettäkään tapahtunut, oli lopputulema Etelä-Suomen Sanomien mukaan. Reilulla miljoonalla eurolla saadaan betonitasanteita ja penkereitä mäkihypyn katsomonosan jatkeeksi.

 

Sattuuhan sitä. Liikuntapaikkojen rakentamisesta ja remontoinnista löytyy tapauksia, joissa voi ihmetellä, millä tiedoilla ja osaamisella töitä suunnitellaan, kilpailutetaan ja valvotaan.

Monessa kaupungissa vastuu veroilla kustannetuista liikuntapaikoista on yhtiöitetty joustavuuden parantamiseksi sekä asiantuntemuksen keskittämiseksi. Tulokset eivät aina vakuuta. Yhtiöittämisen myötä myös päätöksenteko piiloutuu yhtiölain taakse.

Esimerkkinä Hämeenlinnasta toimii ensi talveksi suljettava Pullerin ulkotekonurmi. Paikallinen suurseura HJS on valittanut lähes ympärivuotiseksi rakennetun kentän huonosta käytettävyydestä Hämeen Sanomien jutuissa. Toissatalvena kenttä suljettiin marraskuussa. Päätöksestä kiehunut seuran edustaja luonnehti tapausta farssiksi.

Tekonurmi jäätyy jo sellaisilla säillä, joilla sen pitäisi olla vielä paraatikunnossa. En ole lvi-alan asiantuntija, mutta ihmetyttää, onko kentän lämmitysjärjestelmä suunniteltu tai toteutettu oikein.

 

Toinenkin esimerkki löytyy Pullerilta: pesäpallostadion.

Yli miljoona euroa maksanut kenttä ei kelpaa tosipeleihin, ja suuri osa käyttäjistä lähti hintoja karkuun. Sittemmin junnutreenien määrä on nostanut käyttöastetta.

On silti kovin vaikea uskoa, että koviin otteluihin kelpaamaton kenttä oli se, mitä valtionapuakin saaneella projektilla tavoiteltiin. Tai jos näin tilaajan puolesta oli, kuunneltiinko käyttäjiä?

 

Sinne päin toteutetut hankkeet vaikeuttavat urheiluseurojen toimintaa.

HJS:n toiminta lohkaisee suuren osan kaupungin kenttien ajasta. Jos seura joutuu siirtymään talveksi koulujen liikuntasaleihin ja entisestään täyteen Säästöpankki-areenaan, se tietää ahdinkoa pienemmille seuroille ja satunnaisille jumpparyhmille.

Talven harjoituspaikkojen kaivelu on jo nyt vapaaehtoisten aikaa vievää salapoliisityötä.

Menot